För några dagar sedan rapporterades att polisen i Göteborg hade problem med ett 50-tal supportrar till GAIS och IFK Göteborg som bråkade i samband med ett derby i futsal. Alltså inte ens riktig fotboll, utan en inomhusvariant som av några anses speciellt fånig.

Men ingenstans i medierapporteringen sades något om det var tjejer eller grabbar eller mixat bland huliganerna.

Försöker medierna mörka att det faktiskt var unga män som drabbade samman?

Nej då. Det är inte nödvändigt att ha gått någon genuskurs för att gissa sig närma sanningen. Vi begriper alla vad det handlar om. Det finns nämligen en samhällslag som säger att när det ju fler unga män på samma ställe, ju större sannolikhet att det uppkommer problem.Ju fler snubbar, desto mer chans att det blir våldsamheter – att de slåss med varandra, med andra, att det blir upplopp, skadegörelse, rån eller revolution. Och det finns ett rejält villigt grundmaterial för ett krig. Eller att de tafsar på tjejer.

Den vanligaste anhopningen av män som ger problem är förstås befolkningspucklar.

När föds många barn kommer det efter ett 10-20 år att märkas i våldstatistiken. När det gjordes många barn i slutet av andra världskriget gav det upphov till sådant som raggare och sextioåttor.

Det är ingen slump att länder som Egypten, Syrien och Libyen just nu har stora ungdomskullar.

En annan sorts anhopning av unga män uppkommer när de kallas in i det militära eller samlas på en skola.

Alla som gått i högstadiet vet att det inte alltid var riskfritt att gå genom skolkorridoren när inga lärare var närvarande. Och alla vet också att det fysiskt farliga stod grabbarna för, medan den psykologiska illvilligheten oftast kom från tjejerna.

En tredje anhopning av grabbar är den spontana – den som uppkommer vid danspalats, idrottsevenemang och konserter. Nöjesrelaterade evenemang innebär många grabbar vilket också betyder ordningsvakter och polisunderstöd.

Frågan är då vad det exakt är som skapar problem med unga män. Hur förklarar vi fenomenet? Finns det något sätt att kyla ner dem? Och något som gör dem farligare för sin omgivning?

Till att börja med måste vi nog konstatera att ideologi, religion och tradition spelar roll. De unga männen beter sig som idioter, men det betyder inte att det också är det. De hittar alltid goda orsaker till att slå varandra på käften.

Till och med futsal kan alltså hetsa upp grabbarna tillräckligt för att arrangörerna ska få problem.

Däremot är det sannolikt att de lugnar ner sig om deras morsor eller flickvänner är i närheten. Annars inte.

Men hade det lika gärna kunnat vara två orienteringsklubbar som brakade samman? Nej, naturligtvis inte.

Är kanske vissa sorters idrott lika jävligt som religion?

Tja, det är sällan vi läser om buddistiska självmordsbombare eller om buddisternas korståg för att frälsa världen. Det går att hitta exempel, men oftast är korstågen kristna och självmordsbombarna muslimer. Hare Krishna har nog sina offer också, men de skiljer sig från Boko Haram. Ändå är jag rätt övertygad om att religion inte spelar någon större roll, egentligen. Nästan alla hustrumisshandlare, kvinnoskändare och våldsmakare jag träffat på har varit döpta, konfirmerade och gift sig (åtminstone första gången) i den kristna kyrkan. Det har inte gjort dem till bättre människor.

Och jag tror att det gäller även för islam. Det är en religion som precis som kristendomen kan ursäkta vad som helst. Framförallt för unga män som söker ett skäl att ställa till med jävelskap.