I skuggan av EU-toppmötet i Göteborg genomförde Liberalerna sitt landsmöte i Västerås 17-19 november.

Efter bakslaget i valet 2014 hade många förväntat sig att partiledaren Jan Björklund skulle få lämna och att partiet skulle pröva nytt. Men utmanaren Birgitta Ohlsson klev åt sidan och efter landsmötet sitter Björklund säker i partiledarsadeln även inför valet 2018.

Det är dock en tuff resa som väntar. Opinionssiffrorna för L ligger runt och i en del fall under det svaga valresultatet 5,4 procent 2014. I den stora SCB-mätningen, som presenterades i tisdags, fick Liberalerna stöd från bara 4,2 procent av väljarna.

Björklund tvekar emellertid inte inför den svåra uppgiften. Uppenbarligen är han beredd att ta en ordentlig fajt om de allmänborgerliga väljarna med sina allianskollegor. Han har markerat hårt mot M och KD som inte är främmande för att bilda en regering med stöd från Sverigedemokraterna.

I en DN-intervju 14 november tydliggör han att det är uteslutet för L att delta i en sådan regering och att det inte finns något utrymme för kompromisser på den punkten.

I många politiska frågor går han och L även andra vägar än alliansen. Till exempel har han – i likhet med den rödgröna regeringen och till skillnad från M, KD och C – ställt sig positiv till en europeisk social pelare, som var en huvudfråga under EU-toppmötet i Göteborg.

”Marknadsekonomi som ger människor förutsättningar för egen försörjning ska kombineras med sociala trygghetssystem ­- det är det som är socialliberalism”, argumenterade Björklund i Dagens Nyheter 31 maj.

Sådana ideologiska resonemang – i kombination med Björklunds tydliga ställningstagande mot SD – bådar gott. De kan bädda för mer konstruktiva samtal och samarbete över den gamla blockgränsen. Det borde gå att hitta samarbetsformer mellan socialt engagerad delar av borgerligheten och socialdemokratin om Sverige får ett oklart valresultat 2018.

Men då gäller det ju också för Liberalerna att klara sig över fyraprocentsstrecket i valet 2018. De senaste opinionsmätningarna har inte varit någon kul läsning för Björklund.