Det har gått många år sedan Tobias Baudin ansvarade för ismaskinen i gamla Delfinen (nuvarande Coop Norrbotten Arena) i Luleå.

Det fackliga engagemanget har fört honom till centrala uppdrag först i Kommunalarbetareförbundet och sedan 2012 som vice ordförande i LO.

Men Tobias Baudin har aldrig släppt kontakten med Norrbotten. Han besöker ofta och gärna sitt gamla hemlän både som facklig företrädare och för att träffa släkt och vänner. Troget följer han dessutom favoritlaget Luleå Hockey.

Nästa vecka är det dags för en ny resa till Norrbotten. 24–26 februari genomför Tobias Baudin arbetsplatsbesök i Luleå för att träffa medlemmar i Kommunalarbetareförbundet.

Jag ringde till honom för att checka läget inför besöket.

Baudin var nöjd med tillvaron och glad för att regeringen levererat så många förändringar som ligger i linjen med kraven från LO och andra delar av fackföreningsrörelsen.

”Tidigare har nivån i a-kassan höjts. Nu har vi även fått en leverans genom att man avskaffar den förskräckliga stupstocken som gjort att 100 000 människor kastats ut från sjukförsäkringen”, säger han.

Han välkomnar även beskeden om att den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 ska monteras ned, om regeringens nollvision om dödsolyckor i arbetslivet och den nya arbetsmiljöstrategin.

”Det är viktigt för det är just de här frågorna vi i LO drev under valrörelsen 2014 och för att vi skulle få en S-ledd regering”, säger han.

Enligt Baudin visar det att det lönar sig med facklig-politisk samverkan. Samarbetet mellan LO och det socialdemokratiska partiet är till glädje för löntagarna och deras organisationer.

”Det gör otrolig skillnad om vi har en moderatledd eller en S-ledd regering. Det är skillnad om statsministern heter Stefan Löfven eller Anna Kinberg Batra”, betonar han.

Det är ord som tål att strykas under med rödpennan både en och två gånger. Det finns ett helt gäng med borgerliga opinionsbildare som tycker att LO ska skrota sitt samarbete med socialdemokratiska partiet. Men resultaten – både efter maktskiftet 2014 och historiskt – visar att det är till nytta för fackföreningsrörelsen och dess medlemmar.

Baudin berättar även att det finns ett starkt stöd bland medlemsförbunden för att utveckla det facklig-politiska samarbetet.

”Vi ser ju att det gynnar LO-medlemmarna och hur vi kan pricka av krav efter krav som nu förverkligas”, konstaterar han.

Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning 2014 var det 67 procent av LO-medlemmarna som röstade på något av de rödgröna partierna .

I de senaste opinionsmätningarna har dock SD gjort en framryckning även bland LO-medlemmarna.

Men Baudin och LO-ledningen ser det inte som en grund för att förändra den nuvarande strategin. Tvärtom.

”SD är ett högerparti som står för en arbetarfientlig politik”, konstaterar han.

Baudin framhåller att det inte är en tillfällighet att SD redan före valet 2014 hjälpte den borgerliga alliansen med fem jobbskatteavdrag – eller att de var med om att rösta igenom kraftiga nedskärningar i vård, skola och omsorg.

I sina riksdagsmotioner har SD även udden riktad mot löntagarorganisationerna. Till exempel vill SD begränsa rätten till fackliga sympatiåtgärder.

”Det är också skälet till att vi nu tar debatten med SD. En röst på SD är en röst på högerpolitik”, säger Baudin.

De borgerliga förhoppningarna om att knäcka sammanhållningen mellan S och LO kommer av allt att döma att förbli önskedrömmar.

Åtta år med borgerlig styre har snarare fördjupat än försvagat relationen mellan fack och parti.

Allt talar för att sommarens LO-kongress kommer att ge grönt ljus för fortsatt facklig-politisk samverkan.