Ledare Nyligen presenterade nyhetsmagasinet Fokus vinnarna i sin kommunranking. För andra året i rad är Piteå bäst i kategorin mest prisvärda kommun att bo i. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) är så klart glad.

"Det är naturligtvis mycket roligt att vi får utmärkelsen som Sveriges mest prisvärda kommun att bo i. Vi har sett att det är viktigt att ha hela bilden för att vara en attraktiv kommun. Därför jobbar vi hårt och målmedvetet för att vara det", säger hon.

Mätningen står på gedigen grund. Den bygger på mätbara variabler och är gjord av professor Charlotte Mellander och hennes medarbetare vid Handelshögskolan i Jönköping.

"Vi fick höra att huspriserna i de kommuner som brukar hamna i topp var så höga att människor med vanliga inkomster inte kunde bo där. Därför tog vi fram ett mått som visar var det är bäst att bo med hänsyn till vad boendet kostar. Jag tycker att det här är den mest spännande listan att följa", säger Charlotta Mellander.

För Helena Stenberg, kommunalrådskollegan Anders Lundkvist och alla deras medarbetare i kommunledningskontoret är rankingen en fin fjäder i hatten och ett bevis för att deras slit leder åt rätt håll. Det är inte heller det enda beviset på att det går bra. Glädjande är även befolkningssiffrorna från SCB.

Piteå fortsätter att växa. Numera bor det 41 904 invånare i Piteå. Kommunen är på god väg mot målet 43 000 invånare.

Även arbetsmarknaden har en positiv utveckling. I april uppgick den öppna arbetslösheten i Piteå till 3,4 procent. Det är under både länssnittet (3,6 procent) och rikssiffran (3,8 procent).

Enligt den globala resesajten Skyscanner så är Piteå även en stad som många gärna reser till.

Piteå rankas som den sjätte bästa sommarstaden i Sverige. Sajten pekar bland annat på Pite Havsbad, PDOL, Festspelen och ett fint evenemangsutbud.

Noterbart är dessutom att skolan, som var föremål för en infekterade lokal debatt i valrörelsen 2014, faktiskt håller mycket hög kvalitet i Piteå. Lärarförbundet listar Piteå som landets femte bästa skolkommun 2016. I undersökningen mäts bland annat lärartäthet, antal pedagogiskt utbildade lärare, lärarlöner och resurser till undervisningen.

Uppenbarligen är Piteå även en kommun där de flesta medborgare känner trygghet i vardagen. Polisens trygghetsundersökning, som bygger på intervjuer med 600 pitebor, ger svart på vitt. Piteborna känner sig trygga.

"Det finns ett väldigt fåtal som upplever någon form av otrygghet av att vara ute i Piteå, vilket är jättepositivt. Det finns ingen rädsla att gå ut på kvällarna", sa lokalpolisområdeschefen Kenneth Vikström till Piteå-Tidningen 1 juni 2016.

Det betyder självfallet inte att det saknas utmaningar eller problem i Piteå. Men i grund och botten är Piteå en mycket välskött kommun, som ligger i framkant av samhällsutvecklingen. Gnället mot de styrande, som odlas på insändarsidor och av vissa oppositionspolitiker, saknar grund. Kommunalråd, nämndsordföranden och andra lokala krafter gör ett bra jobb för att driva utvecklingen framåt.