Jag vill tacka för att jag har fått njuta av många duktiga artister. En smolk i bägaren som hänt de senaste gångerna jag varit på konsert, och som jag undrar ifall ni är medveten om?

.

Det gäller de allt fler störande mobiltelefoner som titt som tätt lyser upp i mörkret och bländar ens ögon.

Artikelbild

| STÖRANDE. Allt fler störande mobiltelefoner som titt som tätt lyser upp i mörkret och bländar ens ögon när man är på konsert. En upprörd "besökare" vill koppla av och njuta på konsert.

De fibblar med telefonen och knäpper och spelar in. Det är enormt frustrerande att få en mobil framför ögonen. Det förstör hela njutningen.

.

Konserter är inget billigt nöje så störande teknikprylar i publiken bör inte accepteras. Där går gränsen.

Vad som erfordras är endast lite vett och etikett så alla får njuta av artisteriet. Det måste även vara störande för den som uppträder.

Jag är definitivt inte ensam om att se problematiken.

Det måste åtgärdas omgående, jag vill koppla av och njuta av mina påkostade konserter.

Besökare

SVAR DIREKT

På konserthuset Studio Acusticum brukar vi alltid låta arrangörerna sätta reglerna för fotografering, mobiltelefoner, applåder (!) etcetera.

Arrangörerna har allt som oftast bäst kännedom om sammanhanget, artisten och dess publik. Detta innebär ofta att arrangören innan konserten uppmanar publiken att inte glömma bort att slå på mobilen efter konsertens slut. Här på konserthuset fungerar detta bra och respekteras i hög grad.

Att vi lever i en tid där människan har behov att dela sina upplevelser med omvärlden – samtidigt som man själv konsumerar – får vi också givetvis förhålla oss till.

Att visa hänsyn måste vi uppmana och upplysa vår publik om, att generellt förbjuda tror vi inte på.

Roger Norén och AnnaCarin Johansson

Studio Acusticum

SVAR DIREKT

Låt mig först säga att jag tycker det är tråkigt att din upplevelse av en konsert inte blir vad du tänkt dig.

Människor upplever ofta olika störningsmoment som irriterar, folk som hostar , prasslar med godispapper, barn som låter. På senare år kan till listan läggas mobiltelefonen.

Dessbättre ser vi i Pitebygdens Musikförbund att det ytterst sällan händer att någon glömt stänga av sin telefon under någon av våra konserter. Vi har i flera år uppmanat publiken att stänga av mobilen och det respekteras. Det är möjligt att vi har en publik som i första hand använder sin telefon att ringa med.

Däremot kan jag tänka mig att under en konsert i Black Box där publiken sitter i nästan mörker, kan en inspelande eller fotograferande telefon upplevas som ett störningsmoment. Ett totalt förbud mot mobiler är nog inte möjligt, att upplysa och vädja till publiken att inte använda telefonen under konsert är fortsatt viktigt. Ett sätt att lösa problemet är att göra upp med artisterna om att kunna fotografera efter konserten.

Ingemar Edström

ordförande i Pitebygdens Musikförbund