Varje år börjar 421 barn skolan i Piteå. Av dem riskerar cirka 54 senare i livet hamna utanför samhället genom långsiktig arbetslöshet och ohälsa. Utanförskapet är inte bara en utmaning för de personer som drabbas och deras familjer; det är en fråga som berör oss alla. Det uppstår samhällsekonomiska förluster på uppemot tolv miljoner kronor över livstiden om en person hamnar i permanent utanförskap, i stället för att komma i arbete.
Tyvärr pekar mycket på att den fälla som utanförskapet utgör fördjupats med tiden. Baserat på registerstatistik har utredare på statistiska centralbyrån räknat på risken för att en person som varit inaktiv under tre års tid också kommer att vara det nästföljande år. I början av 2000-talet var det två av tio som klättrade ut ur utanförskapet. I dag är det bara en av tio som lyckas. Anledningen är att vi bor i ett alltmer kunskapsintensivt samhälle. Tidigare fanns en del enkla jobb som personer som inte klarat skolan kunde sysselsätta sig med. I dag har många enkla jobb rationaliserats bort. De ungdomar som inte lyckas i skolan får allt svårare att klara vuxenlivet.
För att motverka utanförskapet gäller det att agera tidigt. Det bästa är att rikta stöd till de ungdomar som tidigt visar tecken på att vara på väg mot skolmisslyckanden. Forskningen visar att dessa program, med rätt utformning, kan förändra livschanserna. Som Nobelpristagaren James Heckman visat kan satsningar på att motverka skolmisslyckanden rentav ses som framgångsrika ekonomiska investeringar. Vinsten, i termer av att fler kommer i arbete och färre hamnar i beroende av det offentliga, kan rentav vara större än om pengarna investeras på börsen.
Stiftelsen Skandia Idéer för Livet har länge engagerat sig i tidiga satsningar som kan motverka framtida utanförskap. Fokus ligger i dag på program som syftar till att stärka motivationen i skolan, som till exempel motivationsprogrammet Star for Life. Frågan är högst aktuell runtom i landet. I Piteå visar det sig att tre fjärdedelar av femteklassare tycker att skolarbetet gör dem så nyfikna att de vill lära sig mer. Men när samma fråga ställs till åttondeklassare är det bara strax över en av tre som svarar som så. Många elever tappar motivationen högre upp i åldrarna. Det översätts i sin tur till skolk, stökigt beteende och sämre studieresultat.
Svaret måste bli satsningar som sätts in tidigt kan hjälpa barn och unga att få en bra start i livet. Tyvärr har insikten om betydelsen av förebyggande insatser ännu inte spridit sig. Våra välfärdssystem är fortfarande inriktade på att betala det höga priset för skolmisslyckanden, arbetslöshet och ohälsa när väl dessa utmaningar har uppstått. Är det inte dags för välfärden att agera mera preventivt, så att färre hamnar utanför?