Det finns ett antal viktiga saker att tänka på för att stärka din egen trovärdighet som debattör. En sak som är superviktig är de retoriska regler som finns, och hur du undviker att gå i de retoriska fallgroparna. Bland de regler som finns och som du måste känna till handlar om att inte ta till personangrepp, låta bli populistiska argument, eller att besvara en annan persons argument genom att angripa personens karaktär.

Innan du går in i en debatt så är det viktigt att du har fakta bakom dina argument, eftersom annars kan hela din trovärdighet raseras. I en värld där allt syns på nätet, så gäller det därför att kontrollera alla fakta och alla källor. För, ditt professionella rykte står på spel.

När du väl går in i debatten så gäller det att du är väl förberedd, och har dina argument klara, och att de backas upp av fakta som går att kontrollera. Det kan vara att du har baserat dig på en trovärdig och oberoende forskningsrapport, eller någon nyutkommen bok som är skriven av en trovärdig författare som är expert på sitt ämne.

Dagens väljare är rätt så pålästa då mycket finns att tillgå på nätet. Därför är det viktigt att du som debattör undviker billig politisk retorik och populism, eller att du gömmer dig bakom ditt partis ideologi. Många av dagens väljare är trötta på det gamla politiska spelet mellan höger och vänster, så därför är det extra viktigt att inte kasta skit hit och dit.

När du deltar i en debatt så är det viktigt att du inte går någons ärenden, utan att du har en egen linje och vågar ifrågasätta till exempel ditt partis ställningstaganden.

Alla har vi givetvis våra begränsningar som det är viktigt att vara medvetna om. Våga hålla dig till det som är dina starka sidor. Du kan också dra nytta av de möjligheter som finns i dag vad gäller att nyttja den hjälp som en del andra människor erbjuder.

Många debatter kännetecknas ofta av strider baserade på ideologi. Ofta så handlar det om att visa på skillnader och väldigt lite handlar om samförstånd och att försöka komma fram till långsiktigt hållbara lösningar. Därför är en rekommendation att inte ta strid i varje enskild fråga utan att tänka igenom situationen först och sedan välja strategiskt vilken fråga du vill ta strid inom. Du måste därför välja en fråga som du brinner för och som därmed är extra viktig för just dig.