Den svenska regeringen meddelade EU-kommissionen i torsdags kväll att man "avser att besluta om att fortsätta" med gränskontrollerna i södra Sverige, berättar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på väg in till fredagens EU-möte i Luxemburg.

Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson.

Alla förlänger

Därmed har samtliga de länder som redan nu har återinfört gränskontroller inom Schengensystemet meddelat EU-kommissionen att de tänker förlänga i ytterligare sex månader.

Kommissionen har dock tidigare rakt ut meddelat att man inte kommer att acceptera förlängda gränskontroller med hänvisning till flyktingkrisen. Samtidigt har man – efter hårda påstötningar från de gränskontrollerande länderna – öppnat för förlängda kontroller av säkerhetsskäl i stället.

Jag träffade EU-kommissionären (Dimitris) Avramopoulos nu på morgonen och diskuterade detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från EU-kommissionen kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget, säger Johansson.

Ska granskas

Avramopoulos själv lovar att ansökningarna nu ska granskas och diskuteras med alla övriga medlemsstater. För det finns många som inte alls gillar idén.

En del av dem är ju väldigt skeptiska till det här och tycker inte om det. Samtidigt tror jag att de allra flesta förstår att säkerhetsläget ser annorlunda ut i dag än när Schengen en gång tillkom och att man behöver ha, i en del situationer, bättre kontroll över hur folk rör sig över gränserna, säger Morgan Johansson.
Vill man komma bort från den här typen av gränskontroller – då får man ha andra kompensatoriska åtgärder på plats. Och så länge man inte har det, och vi ser terroristattentat var och varannan månad i Europa nu, då är det här en nödvändig åtgärd, säger justitieministern.

"Vår plikt"

Kommissionär Avramopoulos varnar i sin tur för konsekvenserna av för många inskränkningar i Schengensystemets fria rörlighet.

Vi måste hålla Schengen vid liv. Det är vår plikt. För om Schengen dör så dör hela EU, säger Dimitris Avramopoulos i Luxemburg.