Många av skadorna beror på sönderfrusna rör och vattenledningar. I år har vintern varit mildare, men det finns anledning att se upp för vattenskador när fritidshuset öppnas i påsk.

– Alltför många husägare slår på vattnet utan att kolla om de kallaste vinterdagarna har gett skador på rören. Men det finns möjlighet att begränsa följderna av frysskador när man öppnar fritidshuset, och av engagemang för våra kunder vill vi tipsa om vad man ska tänka på, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Vattenskador i fritidshus anmäls oftast i mars–april eftersom det är då de upptäcks. Men förra vinterns köldknäpp tidigt i januari gjorde att Folksam fick betydligt fler skadeanmälningar än normalt redan under årets första månader. Trenden fortsatte under våren och totalt anmäldes rekordmånga vattenskador på fritidshus till försäkringsbolaget under 2016.

Det är när huset värms upp som sönderfrusna vattenledningar kan ge besvärliga skador. Även om värmen stått på till skydd mot kylan så kan eventuella strömavbrott ha orsakat isproppar i rören under vintern.

Kontrollera att det inte läcker vatten någonstans, till exempel i rörskarvar eller kranar när vattnet slås på.