Vattenläckan upptäcktes klockan fyra under lördagseftermiddagen. En ledning vid kolmilavägen och bergsviksvägen hade spruckit och Pireva påbörjade reparationerna så fort de fick larm om läckan.

– Det här var en lite mer komplicerad spricka. Det var en spricka på en gjutjärnsledning, och vanligtvis brukar sprickorna gå rakt över röret men den här gången var den längsgående. Detta gjorde att vi var tvungna att byta ut en del av röret, en längd på cirka 2 meter, säger Fredrik Bellander som arbetar som VA-chef på Pireva.

Sprickan i ledningen gjorde så att fastigheter längs Åkargatan, Parkgatan och Storgatan blev utan vatten. Pireva skickade ut ett sms till de 200 berörda som de hade i sin telefonkatalog för att berätta om situationen. En av de boende kom hem från en vandring och upptäckte att han inte hade någon tillgång till vatten i sitt hem.

– Trist att det här skulle hända på sommarens varmaste dag, säger han.

Hur uppstod sprickan?

– Det är en svår fråga att svara på. Det finns flera olika faktorer. Det är ju en rätt gammal ledning, det kan ha uppstått spänningar i röret och korrosion kan vara inblandad, säger Fredrik Bellander.

Det drogs en vattenslang till de berörda fastigheter under tiden som reparationerna pågick så att de hade tillgång till vatten. Reparationerna påbörjades vid fyra tiden och avslutades klockan ett på natten till söndag.