Allt började som "en kul grej" som den dömde själv förklarar sitt agerande en kväll i höstas. En kompis ringde och frågade om han kunde komma och skämta för deltagarna genom att agera ordningsvakt vid en ungdomsfest på en kvartersgård. Polisen kallades dit då någon anmält att det var en person som utgav sig för att vara ordningsvakt på festen och "sprang omkring med batong och handfängsel". När de anlände såg de mannen, klädd i ordningsvaktskläder och utrustad med handfängsel. När han bekräftade att han var vakt på festen, pratade polisen med honom om att han inte har den behörigheten.

Kvällen efter blev patrullen kallad till en offentlig lokal i Piteå, där 19-åringen utgett sig för att vara polis och tagit fast en annan kille som var utklädd till clown.

Enligt ett vittne som jobbar på platsen hade flera andra ur personalen blivit rädda när de såg hur en man tryckt upp en person med clownmask mot rutan. Vittnet hade då sprungit ut och pratat med mannen som utgav sig för att jobba som polis på span. Han hade också uppgett att clownen skrämt en mamma och hennes barn. 19-åringen ville ha hjälp att visitera clownen som bar handfängsel. Det föll också ut en kniv från clownens ficka.

Trots vittnets växande tvivel framhärdade 19-åringen att han verkligen var polis.

Vid förhör har den dömde uppgett att det hela varit ett skämt som han, och hans 15-åriga kompis som agerat clown, hittat på. Han ångrar påhitten och tycker att det var dumt och pinsamt.