Normalt förknippas Telemäklarna, ägt av Svante Blomqvist, Per Gabrielsson och Christer Öhman med telefoni, men nu har bolaget gått in i en ny nisch som handlar om digital kommunikation

Förra året bildades Orbigo AB ägt av Telemäklarna i Piteå och av Zodiac Sverige AB. Bolagen har lagt två miljoner var i aktiekapital. Under 2015 har Orbigo omsatt nära tre miljoner kronor, intäkter från abonnenter som hakat på det nya kommunikationssystem som tagis fram där ägarna investerat 12 miljoner kronor i tekniken.

– Vi är först i norden med detta, säger Svante Blomqvist.

Artikelbild

| Telemäklarnas delägare Per Gabrielsson, Christer Öhman och Svante Blomqvist har lagt två miljoner kronor i aktiekapital i ett nytt bolag som erbjuder digital kommunikation.

Täcker Sverige

Han jämför systemet med Rakel som används av polis och räddningstjänst,

– Det är mer begränsat, vårt system täcker hela Sverige och en bit in i Norge. Du kan sitta i skogen i Norrbotten och kommunicera med någon i Oslo, förklarar Blomqvist.

Systemet har byggts upp genom att Orbigo köpt in sig i befintliga master, en del drivs av Terracom.

– Idag täcker vi stora delar av Sverige från Göteborg till Luleå, men det finns vita fläckar så vi kommer att bygga vidare där vi får en efterfrågan, säger Per Gabrielsson.

Systemet har två stora servrar i Sverige. En finns i Stockholm, den andra kommer inom kort att placeras vid Fortlax nya datacenter i Öjebyn.

Under året har Orbigo tecknat avtal med bland annat svensk åkerinäring.

– Där ser vi en potential med 30 000 kunder, säger Svante Blomqvist, som pekar på att med en enhet i hytten kan föraren kommunicera över hela Sverige, dessutom ange position och en larmfunktion finns med i det digitala systemet..

Orbigo tecknade i höstas också avtal med Lantbruk IT som servar LRF med IT-tjänster.

– Här finns 70 000 användare vid lantbruken. Under 2016 hoppas vi kunna nå 20 000 av dem, säger Per Gabrielsson.

Siktar på Norge

Systemet kommer nu i Sverige men Orbigo bearbetar också norska marknaden där det finns färdigt nät i Oslo. Dessutom har Telemäklarnas och Zodiacs bolag förfrågningar från Finland.

Per Gabrielsson pekar på fördelen med Orbigos digitala system.

– Vi har bättre räckvidd och påverkas inte som andra av strömavbrott eftersom systemen går på 12 volt och det finns reservaggregat vid varje mast.

Christer Öhman säger att det finns en marknad också inom kommuner och landsting, men det kommer att dröja innan Orbigo tjänar pengar.

– I år blir det röda siffror och det tar nog ett par - tre år innan vi når lönsamhet. Men marknaden finns där och vi har också styrkan av att vi har ett eget callcenter som kan serva kunderna, säger han.