Elin Janum, projektledare för den stora stadsfesten skiner som en vårsol när hon refererar till väderomslaget.

– Det har varit lite spännande sista tiden. Hade kylan fortsatt att hållas på 25-30-minus hade det aldrig gått att resa kulturtältet. Plasten går inte att hantera, konstaterar hon.

Men väderspänningarna har släppt, jättetältet på 20 gånger 30 meter har kunnat resas och nu väntar finliret med att möblera sittytor för 372 hungrande matgäster och ytterligare ett par hundra på ståytor.

Artikelbild

| UPPTRAPPAD DANSTRÄNING. Varje prisutdelning ska spetsas med dans, signerad esteternas spetsutbildning från Backa.

I repertoaren ryms bord, bänkar, sidotält för wok- och grillning, utetoaletter, staket, sopkorgar, varsin stor pellets- och dieselbrännare.

– Men med 30 minus utomhus är det tveksamt om brännarna hade fixat tillräckligt med värme i tältet. Nu räknar vi med att hålla minst plus 15 grader, kanske något varmare och inte minst vid scenen för musikernas välbefinnande, säger Elin Janum.

Än så länge går Piteå lite i lugnets tecken – åtminstone under måndagen. Men med en synbart konstant ökning av försålda SM-mössor, specialkomponerade SM-bakelser och diverse specialdesignade snöbyggen i centrum är tempen på väg att trissas upp inför onsdagens tävlingsstarter.

– Som gammal längdskidåkare känns det som dukat för fest, säger Katarina Björklund från Holmträsk när hon lekte banåkning med barnen Teodor, 4,5 och Alfred, 2,5 i den uppskottade borgen på Rådhustorget.

Artikelbild

| SMAKFULL GO’BIT. Linn Nilsson och Erika Sundqvist visar upp den specialdesignade SM-bakelsen som Ekbergs saluför.

– Jag är väldigt förväntansfull och kommer följa skidorna på Lindbäcksstadion och skotertävlingarna på LF under veckan, säger Jan Flink.