Drygt hälften av de norrbottningar som funderar på att starta företag gör verklighet av sina idéer på mindre än ett år. För nästan en av tre nya företagare i Norrbotten tar det mellan ett och två år att gå från tanke till handling.

– Det finns många idérika och driftiga entreprenörer i Sverige. Det är glädjande att så många förverkligar sin dröm inom ett år från det att tanken först dykt upp, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I landet som helhet funderar två av tre blivande företagare i mindre än ett år innan de startar eget. Små och medelstora företag är Sveriges största samlade arbetsgivare.

Undersökningen visar att drygt fyra av tio, 43 procent, av de norrbottningar som väljer att starta företag är mellan 30 och 49 år.

– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag och ett aktivt nyföretagande är en viktig motor i samhällsekonomin. Därför måste vi arbeta tillsammans för att underlätta för landets entreprenörer att driva företag och skapa sysselsättning, säger Boo Gunnarson.

Hälften, 50 procent, har varit anställda en gång i tiden. På frågan om de fortfarande var anställda när de startade sitt företag svarade nästan nio av tio nej. 14 procent av de tillfrågade fortsatte dock att arbeta kvar på hel- eller deltid när företaget väl var startat.

Bland de 21 procent av länets företagare som inte varit anställda tidigare, utbildat sig, varit föräldralediga eller arbetslösa hade majoriteten redan en bakgrund som egen företagare.

Under 2015 startade 64 625 nya företag i Sverige. Det är en ökning med 3,6 procent jämfört med året innan. 2015 blev därmed det tredje starkaste nyföretagaråret på 2000-talet.