Socialdemokraterna i Norrbotten fyller 100 år. Något som kommer att uppmärksammas på många olika sätt. Men jubilaren hade säkert önskat sig en bättre present än det medlemstapp som partiet nu genomlider.

Bara under det senaste året har Socialdemokraterna tappat cirka 7 000 medlemmar i landet. 2015 var noteringen 96 000 medlemmar, vid utgången av 2016 var den siffran cirka 89 000. Det motsvarar en minskning med sju procent.

Det här kan jämföras med siffran för 25 år sedan då medlemstalet låg på 261 000. 1979 hade partiet nära 1,2 miljoner medlemmar.

Nu är det inte bara S som tappar. Situationen är liknande för alla partier förutom Sverigedemokraterna som faktiskt ökar.

Trenden är emellertid minst sagt oroande, anser Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten. Inte minst mot bakgrunden att partiet har som målsättning att värva 10 000 nya medlemmar om året.

– Visst har vi tappat medlemmar, vi har helt klart en hemläxa att göra, säger han.

Är det ett underbetyg på er politik?

– Jag skulle inte säga att det är ett underbetyg av politiken. Vi har en tillströmning av nya medlemmar. Problemet är att vi är dåliga att ta hand om dom och lotsa in dom i politiken vilket i sin tur resulterar i att vi tappar fler än vi värvar.

Vad kan ni göra för att klara den biten?

– Det är som jag sa. Vi måste bli bättre på att fånga upp nya medlemmar, ha en snabbare återkoppling, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Detta med återkoppling är ett ord som återkommer.

– Det är ett förhållande som omfattar hela civilsamhället idag. Spelar ingen roll om det handlar om politiska partier, föreningar eller organisationer. Medlemmar överlag vill ha en snabb återkoppling. Där brister vi, säger s-distriktets ordförande.

Medlemsfrågan är alltså en av punkterna när kongressen inleds strax efter lunch på lördagen. Agendan framåt är en annan.

– Vi står inför tre valrörelser de närmaste åren, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Han syftar då på kyrkovalet i höst, det allmänna valet hösten 2018 samt EU-valet våren 2019.

– Valrörelser är vår paradgren. Vår förhoppning är förstås att kunna samla de breda skarorna till dessa, säger Lundh Sammeli som väntas bli återvald som s-distriktets ordförande i Norrbotten för tredje gången.

Partistyrelsens gäst och invigningens huvudtalare är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.