Niklas har alltid drivits av nyfikenhet av hur saker och ting fungerar. Han har också alltid haft ett intresse av teknik.

– Jag var nog kanske den första i Piteå som hade en digitalkamera när jag gick omkring och fotade folk på Stadshotellet på juldagen 1996, säger Niklas Myhr.

Efter uppväxten i Piteå blev det civilingenjörsutbildning på universitetet och doktorsavhandling i marknadsföring. Till slut landade han i professorsrollen på universitet i USA. Nu bor han och arbetar i Kalifornien. Men han har inte glömt Piteå, och åker med familjen till sin stuga i Rosvik varje sommar.

Artikelbild

| Van talare. Som professor på Chapman University of California är Niklas Myhr van att stå framför publik. Tur det, för idag blev föreläsningssalen fullsatt.

– Jag är stolt över att vara från Piteå. Det fanns gott om saker att göra under uppväxten och Pitebor är inspirerande. Folk här är inte rädda för att uträtta storverk, säger Niklas.

Niklas är på plats för att föreläsa i Sparbankssalen på universitetet. En blandning av journaliststudenter och företagare ska få ta del av en halvdag som kallas för "Sälj i't – Say it" där de ska få lära sig om marknadsföring och sociala medier.

– För många företag handlar fortfarande sociala medier om utåtriktad kommunikation, man kommunicerar till kunderna. Ett utåtriktat synsätt blir ofta samma sak som reklam. Istället ska man se till att finnas tillgänglig att hjälpa, var någon att lita på och ha något att erbjuda. "Om du lär någon att fiska så kommer de lista ut att du säljer fiskespön är ett citat som jag gillar", säger Niklas Myhr.

Vad mer gör företag för fel?

– En del jobbar kortsiktigt. Kanske är de motvilliga men ger sig i kast med sociala medier efter att de har blivit inspirerade på en sån här föreläsning och så ger de upp efter tre månader. Man ska ha klart för sig att det inte är en kampanj eller något som händer över en natt, säger Niklas Myhr.