Spelbranschen är stor, större än vad många tror. Spelbranschen omsätter hela 13 miljarder per år i Sverige. Det är mer än vad svensk elexport omsätter till exempel.

– Spelbranschen är lite underground och hemlig, ingen vet vad vi sysslar med. Det ska vi ändra på, säger Daniel Gustafsson.

Målet är att etablera en spelbransch i norra Sverige. Städerna Luleå, Piteå, Boden och Skellefteå samarbetar för att sätta norra delen av landet på kartan som ett bra ställe att utveckla dataspel på.

Artikelbild

Kortfattat är bakgrunden den att lönsamma spelföretag har flytt från norr då förutsättningarna för spelutveckling inte funnits.

– Satsningen Arctic Game lab som projektet heter ska göda spelbranschen i norr så att fler spel kommer fram som sedan kan säljas för miljarder och ge arbetstillfällen, säger Daniel Gustafsson och tillägger att ett av regionens största spelföretag omsätter 120 miljoner kronor men sitter i Stockholm istället för att vara kvar i Skellefteå där spelet uppkom.

– När det händer igen vill vi att företaget sitter i Piteå och har 50 anställda på sitt kontor samt 200 speltestare och underleverantörer ute på norrländska landsbygden och företaget inte funderar en sekund på att flytta verksamheten till Stockholm eftersom att förutsättningar är så optimala här.

För att komma dit och för att stoppa den olyckliga utvecklingen kommer allt som spelutvecklare behöver att finnas här.

– Vi gör insatser för att etablera spelindustrin i norr, vi ordnar stödsystem, ser till att företag mår bra, hjälper till med kompetens och utbildningar. Vi skapar mötesplatser ofta, så kallade Game Jams där alla som är intresserade samlas för att ta fram en prototyp under några dagar. Nya idéer föds och kanske en är okey att jobba vidare på.

Piteå Science park är en bra plattform att stå på med ett färdigt nätverk.

– Här finns kulturella och kreativa näringar och det passar spelbranschen.

I Piteå nischar man sig med sitt starkaste kort – musik och ljud.

– Vi är starka på musik och ljud och det är en stor gren inom spelutveckling så därför känns det naturligt att satsa hårdast på den grenen.

Förhoppningen är att detta ska skapa arbetstillfällen för kompositörer och ljudtekniker. Vi jobbar för att företag i vår region ska bli anlitade i spelbranschen.