Kaj Linna, som 2005 dömdes för mord och grovt rån, beviljades resning i december 2016.

Kammaråklagare Jens Göransson vid Åklagarkammaren i Sundsvall blev den 4 januari 2017 utsedd åklagare i ärendet och öppnade förundersökningen. Kaj Linna hoppades på att åtalet skulle läggas ned och att han skulle släppas fri. Många tyckte och trodde också att åklagaren skulle göra just detta, bland annat Leif GW Person, men den 20 mars kom beskedet att man går vidare till en ny rättegång. Den nya rättegången är planerad att hållas i maj.

LÄS OCKSÅ: Ny rättegång mot Kaj Linna

Artikelbild

Nu visar det sig alltså att man har anhållit en misstänkt medhjälpare till rånmordet.

– Mannen har förekommit i den ursprungliga utredningen. Det är under den pågående kompletterande förundersökningen som misstankarna mot den nu anhållne mannen uppstått, säger kammaråklagare Jens Göransson i ett pressmeddelande.

Advokat Marko Tuhkanen är utsedd till den anhållne mannens försvarare. Ärendet har nyss landat på hans bord så han kan ännu inte kommentera fallet.

– Det ringer väldigt mycket nu, jag har inte hunnit sätta mig in i fallet än och kommer inte kunna överlägga med min klient förräns senare i eftermiddag.

Om åklagaren väljer att begära den nu medhjälpsmisstänkta mannen häktad så måste det ske senast på lördag klockan 12 till Luleå tingsrätt. Men det kan hända tidigare än så.

– Av erfarenhet vet jag att åklagare vill lämna in dem innan arbetsveckan slut, så om det blir någon förhandling kan det bli i slutet av veckan, säger Annika Collin, pressansvarig på åklagarmyndigheten.

Tingsrätten slog fast för tolv år sedan att det var Kaj Linna som ensam var skyldig till rånmordet, vilket hovrätten fastställde. Om misstankarna mot den anhållne mannen stämmer så innebär det i minsta fall att de ursprungliga domarna var fel.

Ska den anhållne mannen ha hjälpt Kaj Linna? Är det teorin?

– Det har jag tyvärr inget svar på, det är Jens Göransson själv som är förundersökningsledare och jag har ingen insyn i utredningen. Den här mannen är misstänkt för medhjälp, vem han har hjälpt har jag ingen uppfattning om. Det får vi svar på om det blir en häktningsförhandling. Men han är anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden, säger Annika Collin.

Mordet i Kalamark inträffade 2004 då Roger och Sune Lindberg attackerades på sin gård. Roger Lindberg misshandlades till döds i en lada och Sune misshandlades inne i huset.

Kaj Linna har alltid nekat till dådet och dömdes trots att det saknades teknisk bevisning som band honom till platsen.

LÄS OCKSÅ: Kronvittnet ska förhöras igen

Piteå-Tidningen har sökt kammaråklagare Jens Göransson för kommentar men han vill inte uttala sig i nuläget på grund av förundersökningssekretessen.