Det var den 20 oktober 2014 som polisen slog till mot en fastighet i en by utanför Piteå. Insatsen vållade en hel del uppmärksamhet då flera patruller deltog i aktionen och då polisen meddelade att misstankarna mot mannen rörde brott mot vapenlagen.

Några vapen fann man inte vid tillslaget, men däremot en del kemikalier som man misstänkte kunde vara avsedda för tillverkning av sprängmedel. Mannen greps och anhölls.

Cannabisplantor

Den fortsatta genomgången av mannens bostad och de analyssvar man fick från SKL, dåvarande Sveriges kriminaltekniska laboratorium som numera bytt namn till NFC (Nationellt forensiskt centrum), visade dock att det inte rörde sig om några ämnen man kan tillverka explosivt material av. Däremot fann man 30 liter sprit och mäsk, två destillationsapparater och annat tillbehör för olovlig framställning av alkohol samt cannabisplantor.

Mannen kom så småningom att åtalas för olovlig befattning med sprit i två fall, ringa narkotikabrott, grovt rattfylleri och grov olovlig körning och under tisdagen hölls rättegången vid tingsstället i Piteå.

Mannen, som stod inför rätta utan offentlig försvarare, erkände efter ett visst palaver allt han anklagades för varför förhandlingen blev en snabb transportsträcka till dom, som meddelas om två veckor.

Krockade på E 4

Förutom sprit- och cannabistillverkningen hade mannen kört bil kraftigt berusad på annandag jul ifjol och då krockat med en betongsugga vid vägbyggena på E 4 vid Kopparnäs/Norrfjärden. Han förklarade att han druckit på morgonen och blåst i en alkoholmätare hemma innan han satte sig bakom ratten. Den ska ha visat noll alkohol och han kände sig heller inte berusad, sa han. Den bilist som hjälpte honom att bogsera bilen från olycksplatsen var dock övertygad om motsatsen och kontaktade polis, varefter provtagning visade på 1,01 promille alkohol i blodet.

Och den grova olovliga körning han anklagades för, som han först erkänt men nu försökte neka till (med motiveringen att en kompis hade kört) erkände han också då han fick klart för sig att rättegången annars skulle skjutas upp för att polisen skulle kunna höras i domstolen. "Okej, så här var det, det var jag som körde" sa han och berättade detaljerat om det.