Det var den 20 oktober ifjol som polisen slog till mot fastigheten i en by utanför Piteå, vilket vållade en hel del uppmärksamhet då flera patruller deltog i aktionen och polisen meddelade att det rörde brott mot vapenlagen. Men några vapen fann man inte i tillslaget, däremot en del kemikalier som man misstänkte kunde vara avsedda för tillverkning av sprängmedel. Mannen greps och anhölls.

Analyssvaren visade dock att det inte rörde sig om något man kan tillverka explosivt material av.

Haschplantor

Polisen fann däremot cannabisplantor, 30 liter sprit och mäsk, två destillationsapparater och annat material för framställning av alkohol.

Mannen kom så småningom att åtalas för olovlig befattning med sprit i två fall, ringa narkotikabrott, grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Rättegången hölls i Piteå för två veckor sedan, där mannen efter ett visst palaver erkände allt han anklagades för.

Förutom cannabis- och sprittillverkningen hade han kört bil kraftigt berusad på annandag jul ifjol och då krockat med en betongsugga vid vägbyggena på E 4 vid Kopparnäs/Norrfjärden. Han förklarade att han druckit på morgonen och sedan blåst i en alkoholmätare, som visade noll, innan han satte sig bakom ratten.

Grovt rattfull

Den bilist som hjälpte honom att bogsera bilen från olycksplatsen var dock övertygad om motsatsen och larmade polis, varefter provtagning visade på 1,01 promille alkohol i blodet.

Mannen döms nu för allt han åtalats för och döms nu till skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst. Alternativet hade varit två månaders fängelse.