– Jag är besviken att ingen har förvarnat mig och faktiskt lite chockad. Just nu har jag svårt att samla mig, sa Maria Stenberg som lämnade valkongressen på Sunderby folkhögskola.

Som första namn på regionlistan valde kongressen istället Anders Öberg, Luleå. Att placeras som nummer två på listan var inget alternativ för Maria Stenberg.

– Nej, är man förstenamn och förlorar så känner jag att det saknas förtroende för mig. Jag höll ett kort avskedstal där jag meddelade att jag lämnar politiken. Jag sitter kvar mandatperioden ut, men den första januari 2019 går jag.

Artikelbild

| Nedflyttad. Hannah Bergstedt, Piteå, tappade fjärdeplatsen på riksdagslistan, men hon tog det med fattning och gav Emilia Töyrä, Kiruna, som övertar fjärdeplatsen, en varm kram.

Valet till vice ordförande i regionstyrelsen, tillika regionråd, skjuts upp till distriktskongressen i april 2018.

De senaste åren har varit turbulenta i partiet på regionnivå. Länsdelar som Kiruna och Kalix har känt sig förbisedda och det var också Kirunafalangen följt av Kalix som ville rösta bort Maria Stenberg från förstaplatsen. När även stora Luleå gjorde gemensam sak så insåg nog många att en kupp var under uppsegling.

– Det har varit lite jobbiga år med många svåra beslut. Ja, nu är det så här, sa en besviken Maria Stenberg.

Även på riksdagslistan blev det en backlash för Pite älvdal. Hannah Bergstedt, Piteå, stod som fjärdenamn och därmed på valbar plats (socialdemokraterna har för närvarande fem mandat i riksdagen). Emilia Töyrä, Kiruna, lyftes fram och efter sluten omröstning förlorade Bergstedt med röstsiffrorna 135 mot 49. Därmed förpassades Hannah Bergstedt till plats sex på riksdagslistan.

Artikelbild

| Stöd. Älvsbydelegationen med Helena Öhlund, Agneta Burman, Linus Sköld, Bo Öhlund och Tomas Egmark röstade på Maria Stenberg. De fick även fira Linus Skölds femteplats på riksdagslistan.

– Det här är ingen prestigefråga för mig och jag var lite förberedd. De senaste åren har jag haft tunga interna uppdrag i dels riksdagsgruppens ledning och dels som arbetarekommunens ordförande i Piteå. Det har tagit mycket tid.

Hannah Bergstedt säger att hon inte är besviken eller bitter.

Artikelbild

| Omröstning. Det blev flera slutna omröstningar och flera omkastningar på listorna. Här är det Piteås kommunalråd Helena Stenberg som lägger sin röst.

– Nej, Emilia är en yngre kvinna som jag har varit mentor för. Det vore konstigt av mig att se en yngre kvinna som ett problem, säger Hannah Bergstedt som suttit i riskdagen sedan 2010.

– Vi får se hur det går. Vi kanske får sex mandat.

Artikelbild

| Riksdagskandidater. Ida Karkiainen, Haparande, är tvåa på riksdagslistan, Hannah Bergstedt, Piteå, sexa och Emilia Töyrä, Haparanda, fyra.

En som inte tog det lika lätt var Leif Pettersson, Boden. Han har suttit i riksdagen sedan 2006, men kuppades också bort efter sluten omröstning. Han förlorade mot den betydligt yngre Linus Sköld, Älvsbyn, med röstsiffrorna 110 mot 75.

Med orden "Nu tackar jag för den här tiden" lämnade en upprörd Leif Pettersson kongressen och meddelade att han inte längre står till förfogande.