Många som ställer sig där har nämligen inte några barn i bilen utan använder parkeringarna för att de är stora och placerade nära ingången. Det är inget nytt fenomen utan Piteå-Tidningen skrev om det första gången redan 2014.

LÄS OCKSÅ: "P-platstjuvar upprör föräldrar"

Man räknar nu med att upp emot en tredjedel av alla som parkerar på dem okynnesparkerar.

Artikelbild

| Gott om plats. Det är lätt för Nova, 1 år, att ta sig ur leksaksbilen på familjens hus. Annat är det när hon och mamma Sofia försöker få plats vid matvaruhusen.

– Det handlar om respekt för barnfamiljer. Det är ganska jobbigt när man har en sån här liten tjej och ska ta sig över hela parkeringen. Hon är väldigt snabb och kan springa vart som helst, säger Sofia Igebjörk som är på Familjens hus med dottern Nova, ett år. Sofia har två barn och upplever ofta att de vanliga parkeringsplatserna är för trånga när man har barn med sig.

– Ibland kan man knappt öppna dörren när folk parkerat jättenära. Man kan få backa ut bilen för att kunna få upp dörren på andra sidan, men då blockerar man trafiken. Det är nästan så att det ibland är smidigare att ta sig in genom skuffen, säger Sofia Igebjörk.

Det kan också vara tungt på vägen ut ur affären, även om man bara måste till familjeparkeringen. Ännu värre blir det då att bära på både barn och kassar till andra sidan parkeringen.

Pratar man mycket om det här bland Piteås småbarnsföräldrar?

Artikelbild

| Vanligt. "Rent juridiskt kan vi inte lappar bilarna", säger Alf Vonkavaara, parkeringsvakt. Han efterlyser någon slags reglering av platserna.

– Det diskuteras väldigt mycket, det är nog den allmänna åsikten att de flesta som parkerar där bara gör det för att de är lata. Samma människor skulle säkert ställa sig på handikapparkeringarna om det inte vore för att de får böter om de står där, säger Sofia Igebjörk.

Trots att parkeringsplatserna är vigda till småbarnsfamiljer så är det inte olagligt att stå på dem. Det enda straffet som de som felparkerar riskerar är dålig karma och en och annan utskällning av upprörda föräldrar.

Artikelbild

| Familjeparkeringar. Är parkeringen full så är det i regel åtminstone en av bilarna som tas upp av någon som bara är lat.

– Vem som helst får ställa sig på dem, rent juridiskt kan vi inte lappa bilar för att det inte är en familj som parkerat där. Det är bara ren moral och etik som styr det. Folk måste förstå att de finns där för att vi inte ska ha småbarn springandes på parkeringarna så att några olyckor sker. Många missbrukar det och förstår inte innebörden, säger Alf Vonkavaara, parkeringsvakt för Piteå kommun.

Ser du att många parkerar där trots att de inte borde?

Artikelbild

| Skyltat. Familjeparkeringen på Coop är skyltad, men många bryr sig inte och ställer sig ändå där om de bara ska in "en snabbis".

– Det är ganska många som står där tyvärr. Det är nära till affären och människor är lata. Det är mycket okynnesparkeringar, säkert 25-30 procent av fordonen. Det vore önskvärt om det kunde regleras på något sätt, säger Alf Vonkavaara.