PT har pratat med den kända kriminologen Leif GW Persson som är väl insatt i Kalamarksmålet. Vid ett flertal tillfällen har han kritiserat polisens och åklagarens insats och kallat förundersökningen undermålig. Ett omdöme som står fast.

– Jag är förvånad över att han kunde bli fälld på det underlaget.

Tror du att Kaj Linna är oskyldig?

Artikelbild

| Huvudvittnet. Leif GW Persson anser att huvudvittnet saknar trovärdighet och ger inte mycket för de nya uppgifter som kommit fram.

– Nja, jag kan inte ta gift på att han inte är insyltad på något sätt, men det förändrar inte min syn på domen. Det ska inte vara möjligt att bli fälld på de grunderna, säger Leif GW Persson, som anser att rättsväsendet inte lyckats bevisa Linnas skuld.

Att Kaj Linna slutligen fick resning beror till stor del på journalistiskt arbete av DN-journalisten Stefan Lisinski och Sveriges Radios podcast "Spår". Leif GW Persson har beskrivit det som att Linna klev in "genom den journalistiska pärleporten".

Till stor del bygger resningen på att huvudvittnet ändrat sina uppgifter. Leif GW Persson har tidigare karaktäriserat huvudvittnet som "en lokal buse som berättar en synnerligen märklig historia" och välkomnade Högsta Domstolens beslut att ge Kaj Linna resning.

Är du förvånad över att åklagaren Jens Göransson valde att ta fallet till en ny rättegång?

– Nej, det är inget konstigt, så brukar det gå till vid resningar. Om åklagaren har uppfattningen att han kan vinna målet så ska han ta det till rättegång. Den enda gången inte så skedde var i fallet med Tomas Quick, men där förekom så mycket stolligheter att de åklagare som granskade domarna insåg att det inte fanns en chans att vinna, säger Leif GW Persson.

Hur ser du på att åklagaren anser sig ha nya bevis i form av avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och en annan person?

– Jaha, vad skulle det handla om och när är det inspelat.

När PT berättar att det bland annat handlar om att huvudvittnet antyder att han ska få en miljon kronor av Linna om han lyckas fria honom så fnyser Leif GW Persson roat.

– Huvudvittnet har aldrig haft någon trovärdighet och än mindre nu. Nej, det lämnar mig helt kall. En miljon, hallå, nej, det tror jag inte på, säger Persson, men tillstår att han inte är uppdaterad eller följer den pågående rättegången.

– Men rimligen kan inte detta sluta på annat sätt än att Kaj Linna blir frikänd.

Det innebär att Kaj Linna som suttit inspärrad i 13 år kan räkna med att få 15-20 miljoner i skadestånd.

PT hade fler frågor att ställa, men Leif GW Persson var upptagen och sade sig inte ha tid.