Jan Olsson är pensionerad kriminalpolis, en av landets mest erfarna kriminaltekniker och tidigare chef för dåvarande Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp.

När han sattes i arbete med att granska Kalamarksutredningen fann han omedelbart flera orimligheter och nya fakta.

Han har hela tiden sagt att det måste vara två gärningsmän. Det baserar han dels på sin erfarenhet som profilerare, dels på tekniska bevis.

Olsson var den som fann snusloskan som inte matchade Linna och att offret tejpats med två olika sorters tejp. Han konstaterar också att sätten att överfalla bröderna Lindberg var helt olika – och måste han gjorts av två olika män.

Det i sin tur, gjorde att han tillsammans med kollegan Peter Karlsson lanserade en helt annan mördare. En polack som sitter fängslad för dubbelmordet i Långared, men som utfört dådet tillsammans med en lokal förmåga.

– Och det är oerhört viktigt att man fortsätter utreda det här, även om Linna skulle avföras från utredningen, sa han vid ett tidigare tillfälle till PT.

I dag, då utredningen av allt att döma börjat från noll och kommit fram till dels två gärningsmän, dels en ny misstänkt, är han nöjd.

– Det finns ju alla förutsättningar att lösa det här mordet nu, säger den erfarne brottsutredaren.

Han, liksom andra experter, konstaterar att medhjälp inte nödvändigtvis innebär medhjälp till Linna. Fler gripanden och nya åtal kan komma.

Han tror att polacken kan vara en av dem som åtalas.