Kultur- och fritidsnämnden i Piteå kommun delade ut flera stipendier och priser i onsdags. Bland annat det prestigefyllda Kulturpriset som i år gick till skådespelaren Jeanette Holmgren.

– Det är fantastiskt. I och med att jag har mina rötter i Piteå och Piteå betyder mycket för mig känns det väldigt speciellt. Det var här allt började, säger hon.

Jeanette Holmgren föddes i Älvsbyn och växte upp i Piteå. Sedan en lång tid tillbaka är hon bosatt i Stockholm där hon arbetar som skådespelare och logoped. Jeanette Holmgren är aktuell i tv-serien Syrror där hon spelar en av huvudrollerna.

Artikelbild

| Alla pristagare och stipendiater.

– Jeanette har i intervjusituationer sagt att hon har svårt att tänka sig att inte åka till Piteå under sommaren, för det är där hon har sina rötter. Hon kan med andra ord på ett föredömligt sätt sägas symbolisera kommunens vision om att det är hit man kommer när man kommer hem, säger Ann-Katrine Sämfors (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Musikern Elvira Seger och konstnären Torbjörn berg fick dela på kulturstipendiet. Joakim Sjöberg, Soo Shim Taekwondo, fick stipendium för årets ungdomsledare. Skidskytten Elvira Öberg blev årets idrottsutövare och Niklas Jonsson stipendiet gick till skidåkaren Björn Sandström, Piteå elit. Arbetarspelens stipendium gick till Ulla och Erik Lundqvist i Storfors, Piteå, för sitt arbete med att samla brev och böcker som beskriver livet i Pite älvdal.