Marko Tuhkanen kunde av förklarliga skäl inte gå in på några detaljer innan förhandlingen, men han var mycket kritisk till åklagarens begäran om häktning:

– Jag förstår inte hur åklagaren kan få det här till sannolika skäl. Det krävs betydligt mer än så här för det, så mycket kan jag säga. Min klient är fri om två timmar.

Och så blev det. Trots att kammaråklagare Jens Göransson innan förhandlingen sagt att misstankarna mot mannen hade stärkts ytterligare, att man var övertygad om att han varit med och planerat brottet, och trots att förhandlingen bakom lyckta dörrar tog nästan en timme mot mer normalt en kvart, blev det ett rungande nej från tingsrätten.

Artikelbild

| Hmmm. Trots att advokat Marko Tuhkanen såg fundersam ut emellanåt, sa han sig vara övertygad om att hans klient skulle släppas.

Rätten och domaren Christer Ödberg meddelande efter en kvarts enskild överläggning att det varken fanns sannolika skäl för häktning eller ens misstanke om medhjälp till mord och grovt rån, varför 44-åringen omedelbart skulle försättas på fri fot.

Efter det beskedet var både han och advokat Tuhkanen förstås märkbart glada och lättade.

– Det kommer aldrig att gå att väcka åtal mot min klient nu och polisutredningen mot honom måste läggas ner, helst i dag, sa Tuhkanen.

Han gjorde också den fullt logiska kopplingen att Kaj Linnas situation förbättrats ytterligare i och med detta.

Artikelbild

| Förvånad åklagare. Beslutet att släppa 44-åringen (till höger i bild) på fri fot förvånade Jens Göransson (till vänster). Han deltog via länk från Sundsvall.

– Jag vill inte spekulera så mycket om det, men han är ju beviljad resning för att Högsta domstolen fann att bevisningen inte räckte och nu har åklagaren skjutit sig själv i foten då han ytterligare misskrediterat sin enda bevisning mot honom, det vill säga min klient, sa han.

Kammaråklagare Jens Göransson menade å sin sida att beslutet att försätta den anhållne på fri fot var förvånande:

Artikelbild

| Strålande glädje. 44-åringens försvarare, juridie kandidaten Caroline Iikonen och advokat Marko Tuhkanen strax efter att tingsrätten meddelat sitt beslut; kronvittnet släpps på fri fot.

– Jag tyckte jag hade på fötterna så att det under alla omständigheter borde blivit en utredningshäktning under en vecka, sa han i en kommentar till Dagens Nyheter.

Göransson poängterar att mannen fortfarande är misstänkt och att utredningen fortsätter.

Artikelbild

| Agerar. Marko Tuhkanen är upprörd över att utredningen kring hans klient går vidare. Detta trots att 44-åringen försattes på fri fot under fredagens häktningsförhandling. (Arkivbild)

– De utredningsåtgärder jag tänkt göra kommer att genomföras ändå, och sedan får jag fatta beslut om vad det här leder till i förlängningen, säger han.

Läget i utredningen mot Kaj Linna och förberedelserna för en ny rättegång fortsätter också. Enligt åklagare Göransson kommer man att utvärdera läget under den kommande veckan, men huvudspåret är att resningsförhandlingarna i hovrätten ska starta som planerat den 9 maj.

Artikelbild

| Blankt nej. Domaren Christer Ödberg fångad på bild uppkopplad på länk för att åklagare och misstänkt skulle kunna se och höra honom. Han sa blankt nej till häktning.

Man ska man tro Marko Tuhkanen har åklagarens redan minimala chanser nu försämrats så mycket att Linna kommer att släppas.