PITEÅ

Hans Bergström samlar på fingerborgar och kyrkokort med både interiöra och exteriöra motiv också, men sedan 70 år tillbaka har frimärken, särskilt så kallade Cept-frimärken, varit den stora passionen.

– Det har varit det stora intresset hela livet med lite avbrott för när jag gjorde lumpen och sådant, men det är avkopplande och ett sätt att ladda batterierna, säger han.

Artikelbild

| Samling. Ulf Andersson, kassör i Piteå frimärksklubb visade PT utställningen med bland annat fjärilstema och "slott och borgar" på svenska frimärken. "Men det nordligaste slottet ligger i Gävle".

Som en av medlemmarna i Piteå frimärksklubb fanns han på plats i Småstaden när Frimärkets dag anordnades över hela landet.

– Men vi är den enda frimärksklubb som uppmärksammar dagen i Norrbotten, inte heller i Skellefteå firas dagen, Hans Bergström som menar att det bland annat beror på att klubbarna inte har någonstans att hålla till.

I Småstaden fanns inte mindre utställning, genom att köpa lotter kunde också besökarna vinna fina priser. En del tog också chansen att gå en tipsrunda med frågor om just frimärken. En hög med frimärken gavs också bort.

– Det är viktigt att visa upp att vi finns, säger Ulf Andersson, kassör i föreningen som liksom de övriga gärna skulle vilja få in fler yngre medlemmar i föreningen som i dag främst består av äldre personer.

Artikelbild

| Gratis. Kom och hämta! Frimärken av alla de slag skänktes bort under Frimärkets dag.

Huvudsyftet med Frimärkets dag är just att öka frimärksintresset med fokus på samlandet. Arrangerar dagen gör Sveriges Filatelist-Förbund och Sveriges Frimärksungdom i samarbete med Postnord. Årets tema är slott och borgar på svenska frimärken.