Den man i 45-årsåldern som åklagaren begärt häktad är samma person som agerade huvudvittne när Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet, vilket åklagaren bekräftar för TT. Detta huvudvittnes uppgifter har senare ansetts mindre tillförlitliga, vilket var en av anledningarna till att Kaj Linna beviljades resning i december förra året.

Misstankarna mot huvudvittnet är starka, han begärs häktad på sannolika skäl för medhjälp till mord och grovt rån. Misstankarna har uppkommit sedan åklagaren Jens Göransson inledde sin förundersökning i februari.

– Jag menar att han har varit med och planerat det här dådet, sedan är det en annan som person som utfört gärningen, säger Jens Göransson.

Nu kommer flera utredningsåtgärder att vidtas. Enligt Jens Göransson skulle huvudvittnet kunna försvåra utredningen om han släpptes på fri fot.

Efter Högsta domstolens beslut om resning för Kaj Linna bokade hovrätten för övre Norrland ut målet till förhandling, med start den 9 maj. Hur det påverkas av att det nu finns en till misstänkt i målet är oklart.

– Jag har haft kontakt med hovrätten och Kaj Linnas försvare och vi kommer att ha förnyade kontakter. Om personen häktas eller inte kommer att ha betydelse, men det är lite tidigt att sia om.

Kaj Linna har tidigare begärt att få bli frisläppt under sin resningsperiod, något han fått avslag på.

– Jag skulle tro att drar det här igång den 9 maj eller kort därefter så kan Kaj Linna acceptera det. Men drar det ut på tiden kan han komma in med ett nytt frifotsyrkande.

Dagens häktningsförhandling påbörjas klockan 16 i Luleå tingsrätt. Åklagarmyndigheten har meddelat att Jens Göransson kommer att medverka vid själva förhandlingen via länk från Sundsvall.

Den misstänkte medhjälparens försvarare, Marko Tuhkanen, sade till TT i onsdags:

– Min klient förnekar bestämt all delaktighet i det han är misstänkt för.

Åklagaren har belagt honom med yppandeförbud vilket innebär att han inte får säga mer än så. (TT)