Fastighetsbyrån har bett Svensk Mäklarstatistik att jämföra försäljningspriser på fritidshus mellan mars 2016 och februari 2017 med samma period under 2011/2012. Svensk Mäklarstatistik amvänder sig utav cirka 85 procent av all försäljning av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Norrbottens län hamnar högt upp på listan och har haft en prisökning med 22 procent på fem år. Kollar man på kommunnivå så finns det skillnader inom länet. Piteå kommun ligger i topp med en prisökning på 38 procent medan Kalix kommun ligger längst ner med sin prisökning på 18 procent.

– Det är bara att gratulera alla fritidshusägare i Norrbottens län. Alla kommuner i länet ligger över rikssnittet även om prisutvecklingen skiljer sig en del från kommun till kommun, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

– Piteå har alltid varit en populär turiststad. Intresset för köp har ökat med tanke på att det har blivit enklare att låna pengar, säger fastighetsmäklaren Stefan Bergstedt, Fastighetsbyrån i Piteå.

År 2011 låg medelpriset på ett fritidshus i Piteå runt 823 000 kronor. År 2016 var medelpriset uppe i 1 530 000 kronor.

– De mest attraktiva fritidshusen ligger nere vid vattnet. Intresset är som störst på de med strandtomt. Årets första visning har redan 21 anmälda sällskap, säger Bergstedt.