– Vi är inte bara först i Sverige utan förmodligen först i världen med att tillverka en fisktrappa i komposit.

Det säger Composite services delägare Roger Lindberg, när han och de två övriga delägarna Göran Svahn och Robert Svartling, visar den fisktrappa som utvecklats i industrifastigheten vid Kompositvägen i Öjebyn.

Deras företag är ett av två som flyttat in sedan gasoltillverkaren Composite Scandinavia lades ned i Öjebyn i samband att riskkapitalägarna valde att sälja till norska Hexagon Ragastar. 2013 lades tillverkningen ned.

Artikelbild

| PASSERAR. Här passerar fisken i fisktrappan.

– Vi var tre kvar som beslöt att starta eget och det gjorde vi 2016, säger Göran Svahn, vd för Composite Service.

När han såg grannen Podcomps produktion av badrum för Lindbäcks, kom idén att göra fisktrappor i komposit. Idén växte fram i samband att Piteå kommun inlett ett projekt att restaurera Alterälven där bland annat en ny fisktrappa ska byggas vid gamla kvarnen och kraftverket i Alterälven.

– Vi sökte och fick en miljon kronor av Tillväxtverket för att utveckla produkten som nu är färdigbyggd. Det som återstår nu är att vänta på att vattnet i älven sjunker så att vår underleverantör i Altersbruk kan börja gräva och sätta upp de betongplintar som ska hålla trappan, säger Göran Svahn.

Fisktrappan är 55 meter lång och lutar svagt upp emot dammen ovanför kvarnen.

Artikelbild

| INVESTERAT. Composite service har investerat i en robot för tillverkning av fler produkter i komposithuset i Öjebyn.

– Det gör att inte att enbart lax utan även små fisk kan vandra upp i fisktrappan som ska vara öppen under perioden 15 maj till 15 november.

Fisktrappan är beställd av Länsstyrelsen och kommer att ägas av Piteå kommun.

Artikelbild

| VÄNTAR. "Vi väntar på att nivån på vattnet i Alterälven ska sjunka så arbetena med att gräva för fisktrappan kan börja", säger Göran Svahn.

LÄS OCKSÅ: "Vädret bakom försening"

LÄS OCKSÅ: "Trappa i komposit ska säkra fiskens väg"