Färre ambulanser – risk för väntetider

Det blir färre ambulanser tillgängliga i Piteå i sommar. Ett av tre fordon försvinner i ett sparbeting.– Folk som slår larm löper risk för längre väntetider, varnar en ambulanssjukvårdare vid Piteå älvdals sjukhus.

På många olyckor skickas två ambulanser. När så sker i Piteå under sommarkvällar och -nätter finns det ingen backup kvar på lasarettet. (Arkivbild).

På många olyckor skickas två ambulanser. När så sker i Piteå under sommarkvällar och -nätter finns det ingen backup kvar på lasarettet. (Arkivbild).

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-05-25 07:00

Samtidigt som Piteå drastiskt ökar sin befolkning sommartid går sjukvården åt motsatta håll och minskar sin ambulansberedskap i kommunen.

Orsaken är att spara pengar. Men personalen vid ambulansenheten i Piteå ser risker med förfarandet.

– Det kommer att uppstå situationer när skadade eller sjuka drabbas av längre väntetider när beredskapen försämras, säger en ambulanssjukvårdare som önskat få vara anonym.

Indragen beredskap

Vanligtvis finns det tre ambulanser stationerade vid Piteå älvdals sjukhus, dygnet runt, året om.

Två av fordonen är alltjämt bemannade av ambulanssjukvårdare och/eller sköterskor. Två personer per bil.

Den tredje ambulansen fungerar på samma sätt – utom vissa kvällar, nätter och helger när det finns personal i beredskap, hemmavid, men beredda och startklara för snabba inhopp.

Det är den beredskapen som sjukhusledningen i Piteå vill rationalisera bort i sommar under juni, juli och augusti. Och utan personal – ingen beredskapsbil i drift.

Sommar-Piteå

Krasst drabbar besparingen den tredje ambulansen, alla vardagar från klockan 16.00 till klockan 07.00 morgonen därpå.

På helgerna handlar det om lördag morgon från klockan 07.00 fram till måndag morgon klockan 07.00.

Under dessa tider kommer det alltså bara att finnas två ambulanser tillgängliga i Piteå kommun.

Längre dröjesmål

Personalen vid ambulansenheten, som alltså inte vill skylta med sina namn, ser framför sig en betydligt hårdare arbetsbelastning.

– Dagligen används ambulanser för sjuktransporter till och från Sunderbyn. Är ett fordon i Sunderbyn och ett annat kallas ut till en olycka, då finns det ingenting kvar i beredskap.

Det kan visserligen finnas understöd i Älvsbyn, Luleå eller Boden men då tillkommer körtider på upp till en halvtimme om ett ambulanslöst Piteå behöver snabb uppbackning.

– Folk ska ha klart för sig att det inte bara kan, utan kommer att bli längre dröjesmål vid vissa utryckningar, säger en ambulanssjukvårdare.

Två rycker ut

I samband med olyckor, hjärtstopp eller händelser med barn inblandade skickas som regel två ambulanser samtidigt.

Behovet av dubbla insatser bedöms av SOS Alarm som fattar ett beslut utifrån larmets beskaffenhet.

Räddningstjänsten kan också kallas ut vid hjärtstopp om nöden så kräver.

”Risk bli permanent”

– Det finns en uppenbar risk för att sommarens försök kommer att utmynna i en permanent indragen beredskap, fruktar en av ambulanssjukvårdarna vid Piteå älvdals sjukhus.

– För många år sedan provades ett liknande upplägg med två ambulanser, men det höll i sig tills dess det inträffade en svår olycka. Då kom beredskapsbilen tillbaka. Men nu gäller alltså nya sparkrav och det kommer att få negativa konsekvenser för någon olycksdrabbad, säger ambulanssjukvårdaren.

Ambulansutryckningar

Antalet ambulansutryckningar ökar generellt i landet – och Piteå är inget undantag. Här är utvecklingen lokalt:

2010: 3 977 uppdrag.

2011: 4 549 uppdrag.

2012: 4 767 uppdrag.

2013: 4 840 uppdrag.

2014: 4 938 uppdrag.

Skickas två ambulanser på samma fall räknas det som två uppdrag. En sjuktransport från Piteå till exempelvis Sunderbyn registreras som ett uppdrag.

Antalet uppdrag i länet är också av växande karaktär. Här är fem års statistik:

2010: 27 726 uppdrag.

2011: 30 950 uppdrag.

2012: 32 450 uppdrag.

2013: 32 859 uppdrag.

2014: 33 722 uppdrag.

Att uppdragen ökar tillskrivs delvis ”Emil-effekten”, en händelse som går fem år tillbaka i tiden. Då nekades en 23-årig man ambulans. SOS Alarm trodde inte på hans symptom och mannen avled. Sedan dess har utryckningarna ökat märkbart i antal och inte minst med två ambulansutskick, möjligen för att SOS Alarm vill förhindra en upprepning av "Emil-fallet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om