Det var litet av ett jubileum när PT:s skoltävling Webbåttan skulle avgöras på torsdagskvällen.

Till final i den 15:e upplagan i tävlingen hade åttondeklasserna 8A från Pitholm och Hortlax kvalificerat sig. För det är ju de hela klasserna som hjälpts åt att nå finalen, men tre elever som utsetts att svara på frågorna.

I alla händelser var det aningen nervöst hos båda lagen där tävlingsledaren Per Sandberg försökte både ingjuta lugn hos deltagarna, men också klura ut om de hade några särskilda intresseområden.

Artikelbild

| Nytt ord. Plogga är ett nytt ord. Visste ni att det är en sammanslagning av att jogga och plocka skräp i grupp?

– Gärna matematik, sa Stina Grahn från Hortlaxskolan.

– Vi ser gärna musikfrågor, förklarade Mikaela Söderberg från Pitholmsskolan.

Några direkta mattefrågor dök aldrig upp. Däremot musikditon. Dessa musikfrågor framfördes dessutom live av musikklassen från Christinaskolan.

I övrigt var det förhållandevis svåra frågor som de två finallagen hade att ta ställning till. Det handlade om allt från amerikansk politik till svenska miljöfrågor.

Artikelbild

| Underhållning. Till finalen fanns Musikklassen från Christinaskolan på plats och bjöd på både underhållning och frågor.

Visste ni till exempel att det tar 400 år för en plastpåse att brytas ner. Det visste Pitholmsskolan.

Hortlax hade också full koll på musikfrågan där Robbie Williams var svaret.

Artikelbild

| Bra. Inte fy skam att bli tvåa i den tuffa skoltävlingen Webb 8:an. Mikaela Söderberg, William Jansson och Ebba Viklund kammade hem 1?000 kronor i prispengar.

En betydligt tyngre nöt att knäcka var vad den nuvarande Personuppgiftslagen, Pul, kommer att ersättas med nästa år. Dataskyddsförordningen är det rätta svaret. Där kammade båda lagen noll.

Det var en glad trio från Hortlax som tog emot prischecken på 5 000 kronor till klassen.