På tisdagseftermiddagen blev hunden Lili plötsligt akut sjuk. Alfon och Ingrid Holmbom berättar att hunden fick krampanfall, fradga i munnen, hon ramlade omkull, hade ingen balans och kunde inte gå på benen. De förstod direkt att det var allvarligt och begav sig till Evidensia djurklinik i Öjebyn, en bilresa på ungefär fem minuter.

– Jag sa att vi kommer akut för hon är jättesjuk, men då fick jag till svar att det inte fanns några akuttider, säger Ingrid Holmbom.

Där fick de höra att de skulle avvakta och de fick i stället en tid 09.30 på onsdagen.

Artikelbild

| Sjuk. Hunden Lili skulle snart ha blivit tio år. "Det känns lika tungt i dag. Så fort man far med bilen och hon inte följer med så känner man det direkt", säger Alfon Holmbom.

– Jag blev chockad. Vi åkte hem, men hade vi varit där i fem minuter till så hade hon fått nästa anfall där, säger Ingrid Holmbom.

När de kontaktade djursjukhuset i Gammelstad, Luleå, blev de ombedda att skynda sig dit.

– Det tog 45 minuter och hon hann ha tre anfall i bilen, det bara rann och skummade från munnen. Det var en skräck, hon gnydde och hade jätteont, säger hon.

På djursjukhuset valde Alfon och Ingrid Holmbom att avliva Lili eftersom hon var så sjuk. Enligt vad de fick höra av veterinären rörde det sig troligtvis om en hjärnblödning.

De är kritiska till att de inte fick någon tid i Öjebyn eftersom kliniken var öppen när de kom dit. De tycker att hunden utsatts för ett onödigt lidande.

– Det var hemskt att se hur hon led när man själv är maktlös och inte kan göra något, säger Ingrid Holmbom.

Lili skulle snart ha fyllt tio år och enligt Alfon och Ingrid Holmbom har hon varit frisk hela livet. Tisdagen blev en känslosam dag för dem.

– Det känns lika tungt i dag (läs onsdag). Så fort man far med bilen och hon inte följer med så känner man det direkt. Hon brukar alltid följa och sitta med i bilen. I morse kom hon inte och väckte mig heller, hon brukar alltid komma och väcka mig klockan halv åtta, säger Alfon Holmbom.

Efter händelsen skrev barnbarnet Emma Svensson ett inlägg på Facebook där hon kritiserade bemötandet. Inlägget har väckt storm och det är många som har reagerat, kommenterat och delat.

PT har sökt Ingrid Öhman Eriksson, klinikchef på Evidensia djurklinik i Öjebyn. I ett mejl meddelar hon: "Jag kommer inte att gå ut och bemöta eller kommentera något i pressen förrän jag talat med djurägaren och får en bild av vad som hänt."