Åtgärder på gång för trafiktung väg

Den hårt belastade Timmerleden måste åtgärdas. Så långt är inblandade överens. Frågan är bara vad som ska göras.

Trafik. Runt 14 000 bilar kör varje dygn efter Timmerleden genom centrala Piteå.

Trafik. Runt 14 000 bilar kör varje dygn efter Timmerleden genom centrala Piteå.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2016-09-20 05:00

I våras startade projektet som går ut på att inblandade diskuterar olika lösningar kring Timmerleden. I workshops har Trafikverket, Piteå kommun, länsstyrelsen, näringslivet och polis rett ut brister och försökt komma fram till vilka åtgärder som går att göra för att lätta på trafiktrycket.

Efter den 13 kilometer långa vägsträckan som binder samman centrala Piteå mellan E4 vid Pitsund och Piteå Södra, finns en del trafikfarliga hinder. Så mycket som 14 000 bilar per dygn åker efter den statliga vägen genom centrum.

LÄS MER: Projektet Timmerleden rullar vidare

Enligt Anders Lundström, Trafikverket, så finns det många alternativ.

– Till exempel kan man diskutera hur väl signalanläggningarna fungerar, problemet med oskyddade som ska ta sig över Timmerleden vid Hallgrensväg och bristerna vid Haraholmskorsningen.

Vid en tredje workshop på onsdag går arbetet vidare med att reda ut bristerna efter vägen.

– Vi närmar oss mer konkreta lösningar och förhoppningsvis kan vi hitta rätt åtgärdsmix och se vad som är mest angeläget. Vi kan också fundera kring frågan om vi ska få Piteborna att cykla eller ta bussen i stället för bilen.

Ett aber är pengar, det finns inte hur mycket som helst att pytsa in så det gäller att vara noga med vilka åtgärder som görs.

Lundström är väl medveten om att det finns en otålighet bland Piteborna kring vägen och att många vill se en förändring då köerna efter vägen stundtals är långa. Speciellt vid sju på morgnarna och vid fyra på eftermiddagarna är trafikflödet starkt.

Är det tal om breddning av vägen?

– Vi har inte valt bort någonting, men frågan är om en breddning tar bort problemen. Det är kanske det som händer i korsningarna som är dilemmat. Det brukar stocka till sig vid korsningarna och sen har vi bomfällning ibland vid Västergatan.

På onsdag tror Lundström att åtgärdsvalsstudien kan bli mer konkret.

– Förhoppningsvis kan vi förbättra trafiksituationen. Det kan vara åtgärder på både kort och lång sikt. De på kort sikt kan ske ganska omgående och de åtgärderna kostar kanske inte så mycket. Ska man bygga en planskild korsning så tar det längre tid innan det kan ske. Beslutet måste genom en demokratisk process som sedan ska finansieras, säger Lundström.

Han tror inte att så mycket hinner åtgärdas i höst.

– Jag vet att det finns en otålighet men vi vill inte förhasta oss. Jag tror vi får göra åtgärder under en lång tidsperiod och det kan finnas investeringar som ligger flera år bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om