Kraftigt regn på midsommar – upp till 90 millimeter

SMHI har gått ut med en gul varning för kraftigt regn på midsommar i Pite älvdal. I Piteå väntas det komma cirka 90 millimeter regn på midsommarafton som kan få konsekvenser. Enligt SMHI kommer i princip övriga landet att ha uppehåll. "Ni tar en för laget", säger meteorologen Erik Höjgård Olsen.

Enligt SMHI:s prognos kommer det att regna knappt 90 millimeter på midsommarafton i Piteå. (Arkivbild)

Enligt SMHI:s prognos kommer det att regna knappt 90 millimeter på midsommarafton i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2023-06-22 11:45

Tidigare i veckan meddelade SMHI att risken för skogsbränder är stor i nästan hela Norrbotten och länsstyrelsen har uppmanat till försiktighet vid eldning i skog och mark. Efter värmeböljan som varit kommer regnet lagom till midsommarafton. Enligt SMHI:s prognos kommer det i Piteå att regna knappt 90 millimeter på midsommarafton och i Älvsbyn kan det komma upp till 70 millimeter. Det blir även regn i Arjeplog och Arvidsjaur. På grund av det kraftiga regnet har SMHI utfärdat en gul varning för Pite älvdal.

– Det här är väldigt stora regnmängder, och det sker inte ens varje år. Skyfallsliknande regn då börjar vi varna från 70 millimeter och uppåt i en och samma skur. Nu är det inte riktigt uttryckligen bara skurbetonat utan det är mer eller mindre heldagsregn, säger Erik Höjgård Olsen, meteorolog på SMHI.

Vilka risker finns med så här stora regnmängder?

– Riskerna är framförallt att källare, dagvattensystem, vägar och viadukter kan översvämmas. Det här kan också leda till trafikstörningar om det blir översvämningar.

Enligt SMHI kommer i princip övriga landet att ha uppehåll.

– Det är framförallt södra Norrbotten med Piteå och Älvsbyn i spetsen som tar en för laget. Vi pratar då om nästan heldagsregn, det drar väl undan litegrann under kvällen, säger Erik Höjgård Olsen, meteorolog på SMHI, och fortsätter:

– Sedan har vi lite regn i Jämtlandsfjällen och det kan uppstå litegrann i Svealand. I övrigt är det uppehåll och ni tar allt regn.

Trafikverkets presskommunikatör Peter Jonsson berättar att man under torsdag eftermiddag har suttit i möte med SMHI där man blev informerad om det kraftiga regnet.

– Vi har kollat runt vilka resurser som vi har tillgängliga, och vi räknar med att hålla våra järnvägar och vägar farbara med den bemanning som vi har under midsommar-helgen. Sedan har vi möjlighet att kalla in mer folk om det skulle behövas, säger han.

Vad är det för risker som ni ser med så här stort regnfall som 90 millimeter?

– Det är ju att vägar översvämmas och att vägbankar spolas bort, men beredskap för det har vi alltid. Sedan följer vi den här situationen noggrant, säger Peter Jonsson vid Trafikverket.

Peter Jonsson, presskommunikatör för Trafikverket, menar att myndigheten klarar av att hantera situationen med bemanningen.
Peter Jonsson, presskommunikatör för Trafikverket, menar att myndigheten klarar av att hantera situationen med bemanningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!