Många vill arrangera under jubileumsåret

Nio ansökningar om total 250 000 kronor har kommit in och det är först till kvarn som gäller till Piteå kommuns "miljonpott" riktad till 400-årsjubileet.

Per Lenndin, projektledare för 400-årsfirandet.

Per Lenndin, projektledare för 400-årsfirandet.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2019-10-24 13:10

4,5 miljoner kronor är avsatt till 400-årsjubileet varav 1 miljon kronor kommer gå till en jubileumspott som föreningar och arrangörer kan ansöka om att ta del av. "Miljonpotten" öppnade den 1 september och hittills har nio ansökningar kommit in.

– Totalt är det 250 000 kronor som är sökta. Alla kommer kanske inte att få den summan det man har sökt, men besluten tas löpande och när potten är slut är den slut, säger Per Lenndin, projektledare för 400-årsfirandet.

På torsdagen fanns han på plats i Vardagsrummet på Bryggargatan för att berätta om firandet vid Visit Piteås torsdagsfika.

Ambitionen är att företag, föreningar, organisationer, arrangörer likväl som enskilda pitebor och kommunen är med och fyller 2021 med olika evenemang och festligheter.

Kommunen har lagt extra fokus på tre dagar.

– Nyårsafton både vid starten av 2021 och vid slutet. Sedan den riktiga födelsedagen den 12 maj så klart. Då är tanken att vi ska börja i Öjebyn och röra oss mot stan, precis som vi gjorde för 400 år sedan. Vi har även en förhoppning om av någon från Hovet kommer att närvara, säger Per Lenndin.

5 september är det Haraholmens dag.

– Det är företagen där ute som tillsammans arrangerar den. Det finns liknande planer för andra områden.

När det gäller nyårsfirandet söker man ett alternativ till fyrverkerier och hoppas dessutom att det kan bli starten på en tradition.

– Vi har ju inget officiellt nyårsfirande i Piteå i dag, säger Per Lenndin.

Per Lenndin berättade om firandet vid Visit Piteås torsdagsfika på torsdagen.
Per Lenndin berättade om firandet vid Visit Piteås torsdagsfika på torsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!