ABB varslar 80 anställda

ÖJEBYN Produktionen går på högvarv. Orderböckerna är fullmatade. Samtidigt varslade ABB Composites i Öjebyn samtliga 80 anställda om uppsägning på måndagen.

– Det känns surt, förklarade Lorentz Karlsson, lokal Metallordförande.

Den stora kallduschen kom redan i januari i år för intet ont anande ABB-anställda i Öjebyn.

"Total nedläggning", meddelande företagsledningen på ett vanligt måndagsmöte och aviserade uppsägningar på sikt, avveckling, demontering och flytt av delar av fabriken till Polen.

I dag, fyra månader senare, har företag och fack vänt blad efter många, långa, tunga förhandlingsrundor.

Resultatet står nedtecknat på en bunt papper med varsel. 80 får gå. Den 30 juni nästa år blir sista arbetsdagen för merparten av dessa när ABB Composites släcker lyset, låser och lämnar ifrån sig nyckeln.

Full snurr i fabriken

– Givetvis känns det tungt och inte minst eftersom det går så himla bra för oss just nu, noterade Malin Albing, facklig kontaktperson för företagets ingenjörer.

– Nu skördar vi frukterna för ett otroligt framgångsrikt 2014 med god införsäljning och full snurr i fabriken, konstaterade Per Lidman, från Unionen.

– Tillsammans med inhyrda konsulter är totalt 125 personer verksamma här varje arbetsdag för att klara orderstocken, säger Lorentz Karlsson, Metallordförande vid företaget.

Facklig besvikelse

Den fackliga trion uttrycker frustration över utvecklingen. De andas besvikelse över demonteringen av ett högteknologiskt kompositföretag där stora investeringar 2012 lagt grunden för isolatorer av yppersta världsklass.

– Det är bra fart just nu på alla plan och alltjämt en fantastisk stämning i fabriken där många medarbetare tillbringat åtskilliga år av sina arbetsföra liv. Företaget går ju dessutom med vinst men ändå räcker vi inte till, konstaterade Lorentz Karlsson.

Löneläget avgörande

En bidragande och kanske avgörande orsak till fabriksnedläggningen har tillskrivits löneläget i Polen. Det är helt enkelt billigare att tillverka isolatorer i polska Lodz än i Öjebyn.

ABB-personalen kommer framöver att bli inbegripna i all demontering på hemmaplan, plus även i uppmontering och uppstart på polskt territorium.

När allt är igång tar polackerna över. ABB-folk från Öjebyn har visserligen erbjudits möjlighet att haka på flyttlasset men ingen har räckt upp handen för temporär förflyttning.

En mindre del av maskinparken kommer att transporteras till ABB-fabriken i Ludvika, medan produktionsenheten för mindre isolatorer går till skroten (där har Kinas intåg på banan slagit ut all konkurrens).

Falk ny platschef

Sedan i maj i år har Ingemar Falk axlat uppdraget som platschef vid ABB Composites i Öjebyn.

Falk kommer närmast från fabriken i Ludvika dit han återvänder när Öjebyenheten gjort sitt.

– Jag kände till förutsättningarna innan jag kom hit och det är självklart en jobbig process att gå igenom, förklarade Ingemar Falk på måndagen.

Redan nu har ett drygt tiotal personer sagt upp sina anställningarna, varvid styrkan att varsla alltså krympt från 90 till 80 personer.

– Men i nuläget har vi behov av totalt ungefär 125 personer, inklusive inhyrda konsulter. Det beror delvis på att många kunder gjort stora beställningar och köpt på sig extra stora lager med vetskap om att vår verksamhet kommer att flytta, förklarade Ingemar Falk.

 
 
  • Mest lästa artiklarna