Välkomnar beslutet att ställa sig utanför

"Ett bra beslut". Det säger Sara Lagesen Lundgren, ordförande i Kommunal i Piteå om beslutet att ställa sig utanför och driva en egen avtalsrörelse.

"Ett bra beslut" säger Sara Lagesen Lundgren, ordförande för Kommunal i Piteå om att fackförbundet valt att stå utanför LO-samordningen i kommande lönerörelsen.

"Ett bra beslut" säger Sara Lagesen Lundgren, ordförande för Kommunal i Piteå om att fackförbundet valt att stå utanför LO-samordningen i kommande lönerörelsen.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-27 16:00

Det var i veckan som Kommunal beslutade att ställa sig utanför LO-samordningen i vinterns stora lönerörelse. I stället drivar man nu en egen avtalsrörelse.

 – Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande

Sara Lagesen Lundgren, ordförande för Kommunal i Piteå välkomnar beslutet.

– Det är inga konstigheter utan våra medlemmar ska ha mer. Det var rätt beslut, säger hon till PT.

För att acceptera LO:s förslag till samordning ville fackförbundet också ha möjlighet att också kunna kräva mer till nyckelgrupper med yrkesutbildning.

Sara Lagesen Lundgren konstaterar att det är viktigt att satsa på medlemmar som har en yrkesutbildning, exempelvis barnskötare och undersköterskor.

LO:s låglönesatsning är utformat som så att de som tjänar strax över 26 000 kronor i månaden eller mindre, ska få krontalspåslag, medan de som tjänar bättre ska få procentpåslag.

Men enligt Kommunals beräkning skulle en undersköterska eller en barnskötare bara få 17 kronor mer i låglönesatsningen i LO:s förslag.

Tjänar många av era medlemmar i Piteå under 26 000 kronor i månaden eller strax över?

– Ja, de flesta av våra medlemmar ligger där, säger Sara Lagesen Lundgren.

Enligt Kommunalarbetaren ligger medellönen för en undersköterska i Norrbotten på strax över 26 000 kronor i månaden, för en barnskötare ligger medellönen på cirka 25 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!