Svårt för uskor att få oplanerad semester

Oplanerad semester beviljas bara i undantagsfall för undersköterskor i den kommunala äldreomsorgen. Detta på grund av brist på vikarier.

Undersköterskorna i Piteå får inte ta oplanerad semester om övrig personal blir underbemannad. (Arkivbild)

Undersköterskorna i Piteå får inte ta oplanerad semester om övrig personal blir underbemannad. (Arkivbild)

Foto: Dragi Prvulovic/TT

Piteå kommun2019-12-01 15:00

I en insändare, "Så är det att vara gift med en uska", som publicerades i PT i november kritiserades undersköterskornas arbetsvillkor i äldreomsorgen. Bland annat skrev personen att de inte får semester beviljad på helger. "Nu har undersköterskorna fått veta att de inte får ta semester på helger för att de ska jobba två av fem helger", skriver han.

Leena Leijon, verksamhetsområdeschef för särskilda boenden för äldre i Piteå kommun, bemöter kritiken och menar att personalen är välkommen att söka semester när de vill, men att den oplanerade ledigheten är svår att bevilja.

– Jag förstår frustrationen, men vi har tyvärr inte tillräckligt med personal för att möta alla behov, säger hon och berättar att enligt den rutin som gäller beviljas oplanerad semester endast i undantagsfall eftersom det ur ett socialtjänstperspektiv är viktigt att fördela resurserna för kompetensförsörjning i hela socialtjänsten.

Personalen inom äldreomsorgen lägger in planerad semester i schemat som ofta innefattar perioder om fem veckor. Det är den oplanerade semestern som är svår att hitta vikarier till, speciellt under vissa perioder på året, enligt Leena Leijon.

Vidare hävdar insändaren att undersköterskorna ska "ange vad de ska göra på sin semester, om de ansöker utanför den ordinarie semesterperioden", någonting Leena Leijon bemöter.

– Det kan stämma att det finns chefer som frågar de anställda vad de ska göra på ledigheten och det kan upplevas som orättvist, men det är en prioriteringsfråga. Om två personer ansöker om oplanerad semester samtidigt och det bara finns en vikarie tillgänglig så kan det hända att en del chefer väljer att fråga. Andra kanske väljer att lotta eller be personalen att själva komma överens om vem som ska få ledigt.

Oplanerad semester beviljas inte om övrig personal blir underbemannad eller måste tas ut på kvalificerad övertid. Leena Leijon anser att en större stab med vikarier hade varit bra, men att kontinuiteten för omsorgstagarna samtidigt är viktig.

Svenska kommunalarbetareförbundet driver frågan om resursbristen på politisk nivå.

– Vi behöver mer resurser, säger Zara Leghissa, avdelningsordförande på Kommunal Norrbotten.

Det är politikerna och även regeringen som har ansvaret att ge förutsättningarna till kommunerna att vara goda arbetsgivare, menar hon.

– Ska man ha en välfärd värd namnet ska man åtgärda det här snarast.

Alla har rätt att söka semester, men cheferna måste prioritera bland de som söker oplanerad semester, menar Leena Leijon på Socialtjänsten.
Alla har rätt att söka semester, men cheferna måste prioritera bland de som söker oplanerad semester, menar Leena Leijon på Socialtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!