Snart avgörs framtiden för polisens nya vapen

Har polisens elchockvapen kommit för att stanna? Polismannen Johan Holmgren i Piteå tillhör en av förespråkarna.

I Piteå har 37 polismän genomgått en särskild vapenutbildning för elchockvapen. (Arkivbild)

I Piteå har 37 polismän genomgått en särskild vapenutbildning för elchockvapen. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-20 09:47

– Jag har varit med när elpistolen använts vid två tillfällen. Med gott resultat, säger han.

Elchockvapnet ingår i polisens vapenarsenal i bland annat USA, Storbritannien och Finland. I Sverige har vapnet testats i snart två år. 

Den första januari 2018 utrustades fem lokalpolisområdet runt om i landet med det nya vapnet. Det nordligaste testet sker i Norrbotten.

– I dag är varje utryckningsenhet i Piteå älvdal utrustad med minst ett elchockvapen, berättar EVC-ansvarige Johan Holmgren.

I Piteå har 37 polismän genomgått en särskild vapenutbildning. För hela riket ligger siffran på närmare 700. Fram till november i år har vapnet använts vid 574 gånger i Sverige. Det motsvarar drygt 20 gånger per månad. I Piteå älvdal handlar det om totalt 24 tillfällen. 

–  Vi är nöjda med utfallet. Bara en gång har avfyrningen misslyckats, men varje elpistol är utrustad med två kassetter. Vid andra försöket fungerade vapnet igen, säger Holmgren. 

Tanken är att elchockvapnet ska utgöra ett komplement och att det ska användas vid ett omhändertagande av en aggressiv person som kan vara påverkad av alkohol/narkotika eller befinner sig i ett psykotiskt tillstånd. Vid något enstaka tillfälle har vapnet använts när polisen utsatts av ett angrepp och hamnat i en nödvärnssituation.

– Flera kollegor, framför allt i länets inland, framhåller att vapnet utgör en trygghet. Det kan gå lång tid innan uppbackning finns på plats i till exempel Arjeplog. Mina kollegor säger att om de bara får en bra träff kan faran avvärjas.

Elchockvapnet är utformat likt en pistol. Det kan användas för att ge en elchock via beröring eller genom att avlossa två pilar. Effekten blir en kraftig elstöt som orsakar muskelkramper och stor smärta om den potentielle gärningsmannen försöker röra sig.

– Det är inte ett dödligt vapen och efterlämnar inte några permanenta skador. Däremot avvärjer den en potentiell farlig situation, anser Johan Holmgren. 

Inom kort kommer en tredje enkät att skickas ut till samtliga polismän som utrustats med vapnet. På Umeå universitet sammanställs en utredning som ska ligga till grund för beslutet om vapnet har en framtid i Sverige.

– Beslutet fattas under våren 2020. Fram till dess kommer vapnet att fortsätta att användas av polisen i Piteå älvdal. Jag anser att vapnet minskar riskerna för skador på polisen och även hos den som ska omhändertas, säger Johan Holmgren. 

"Flera kollegor, framför allt i länets inland, framhåller att vapnet utgör en trygghet", säger Johan Holmgren, EVC-ansvarig vid Polisen i Piteå. (Arkivbild)
"Flera kollegor, framför allt i länets inland, framhåller att vapnet utgör en trygghet", säger Johan Holmgren, EVC-ansvarig vid Polisen i Piteå. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!