Samarbete krävs för att undvika nedläggning

Piteå närsjukvårdsområde ska göra en översyn om utökat samarbete mellan hälsocentralerna. Det för att undvika ytterligare nedläggningar.

2020 ska Piteå närsjukvårdsområde ha en budget i balans. Under hösten kommer stabschefen Ulf Bergman  inleda översynen hur hälsocentralerna ska stärka sitt samarbete.

2020 ska Piteå närsjukvårdsområde ha en budget i balans. Under hösten kommer stabschefen Ulf Bergman inleda översynen hur hälsocentralerna ska stärka sitt samarbete.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-02 18:00

Närmsta åren ska Region Norrbotten minska sina kostnader med 700 miljoner kronor.
För att klara av den ekonomiska krisen har Regionen infört ett anställningsstopp som rör hela verksamheten.
Närsjukvårdsområde Piteå  ligger i dag cirka tio miljoner sämre än den förutspådda prognosen.
Nästa år finns ett krav att närsjukvården ska ha en budget i balans. En åtgärd för att klara målsättningen är ett ökat samarbete mellan hälsocentralerna för att undvika ytterligare nedläggningar.
– Det kan komma att handla om ett utökat samarbete kring gemensamma gruppbehandlingsaktiviteter och samarbetsformer i syfte för att ge en mer hållbar ekonomisk situation för hälsocentralerna, säger stabschefen Ulf Bergman och fortsätter:
– Ett annat exempel på ett omskrivet samarbete är de vi haft med alla hälsocentraler i Piteå kring mödravården. Sedan kan ju samverkan också handla om att få till en långsiktig och stabil bemaningssituation, precis som fallet var med mödravården.

Till hösten kommer Piteå närsjukvårdsområde inleda en översyn inom vilka områden som hälsocentralerna kan samarbeta kring.
– Än så länge har vi inte beslutat någonting eftersom vi är mitt i den här processen. Men vi kommer att se över hur man kan samarbeta vad gäller medicinska sekreterare. Då kanske man hjälps åt att skriva för hälsocentralerna i tätorten. Ett annat exempel som vi ska titta på är om man kan göra någon smidig lösning för all venprovtagning.
Regionen har ett särskilt krav på ett utökat samarbete mellan hälsocentralerna i Piteå.
– Vi samarbetar givetvis mellan Arjeplog och Arvidsjaur, men de ligger ju tolv mil mellan. Det blir inte på samma sätt om du ska kunna ge en god service till befolkningen. Här i Piteå har vi ändå tre hälsocentraler, egentligen fyra med Cederkliniken, inom bara någon mils radie. 

Göran Stiernstedt, regeringens särskilda utredare, lämnade i tisdags slutbetänkandet av utredningen "Styrning för en mer jämlik vård" till socialminister Lena Hallengren (S).
Där menar han att primärvården är underfinansierad och att det finns problem med tillgänglighet.
I Piteå har Norrfjärden och Furunäset lagts ned, men trots det ekonomiska läget ser inte Ulf Bergman någon risk att någon ytterligare hälsocentral ska stängas.
– Min personliga bedömning är att det finns bättre sätt att lösa de ekonomiska utmaningarna som vi har, säger Ulf Bergman.

Piteå hälsocentral är en av tre hälsocentraler i Piteå som drivs av Region Norrbotten.
Piteå hälsocentral är en av tre hälsocentraler i Piteå som drivs av Region Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!