Risk för brutna handleder i spindelgungor

Spindelgungor kan vara farliga. Det konstaterar sjuksköterskor enligt ett protokoll där de ser ett samband med handledsfrakturer.

Nu vill skolsköterskorna i Piteå kommun ha en översyn av kommunens lekplatser vid skolorna, framför allt rörande spindelgungor. (Arkivbild)

Nu vill skolsköterskorna i Piteå kommun ha en översyn av kommunens lekplatser vid skolorna, framför allt rörande spindelgungor. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå kommun2019-10-14 19:11

Det har förekommit olyckor i de populära spindelgungorna som finns på många skolgårdar. Nu vill skolsköterskorna i Piteå kommun ha en översyn av kommunens lekplatser vid skolorna, framför allt rörande spindelgungorna.

– Skolsköterskorna ville att frågan skulle lyftas i det förvaltningsövergripande samverkansmötet som vi nyligen haft, säger Annika Baudin, skolsköterska i grundskolan och förtroendevald för vårdförbundet. 

Hon vet inte på rak arm hur många olyckor som skett, men enligt henne ska det vara ett flertal. Bland annat tidigare vid Norrmalmskolan och Porsnässkolan samt nyligen vid Sjulnässkolan.

På vilket sätt ska gungorna ses över?

– Jag vet inte hur olyckorna gått till, men det kanske går att täta gungorna på något sätt, säger hon.

Elisabeth Hortlund, rektor i Infjärdens skolområde, medger att det hänt olyckor i spindelgungorna.

– Den ena olyckan hände för ganska länge sedan och en för ett par veckor sedan. 

Hon menar att det överlag har fungerat bra och att hon inte ser spindelgungor som ett problem.

– Vi har regler. Bland annat att de inte får vara för många på gungan, max tre elever upp till årskurs tre. Det är också olika dagar för första tjing och så har vi timglas, så man får gunga x antal minuter innan det är någon annans tur. Då fungerar det bra. 

Enligt henne har olyckorna skett på grund av att eleverna ägnat sig åt olika typer av "cirkuskonster", exempelvis att hoppa av gungan baklänges.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!