Rekordmånga elever förlorade studiebidraget

Redan vid sammanlagt fyra timmars ogiltig frånvaro på en månad kan en gymnasieelev förlora sitt studiebidrag. I Piteå handlade det om 85 elever förra läsåret

Allt fler gymnasieelever förlorar sitt studiebidrag från CSN. I Piteå kommun handlade det om 85 elever läsåret 2018/2019. En ökning gentemot läsåret 2017/2018 då det var 66 elever.

Allt fler gymnasieelever förlorar sitt studiebidrag från CSN. I Piteå kommun handlade det om 85 elever läsåret 2018/2019. En ökning gentemot läsåret 2017/2018 då det var 66 elever.

Foto: Jessica Gow/TT

Piteå kommun2019-10-24 05:00

Totalt 29 600 elever på gymnasiet fick studiebidraget indraget på grund av skolk förra läsåret. Det motsvarar 8,7 procent av alla elever –  en ökning jämfört med föregående läsår.

– Har man skrivit in sig på gymnasiet så är det heltidsstudier som gäller. För att få studiebidraget måste man studera på heltid, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN till PT.

Den så kallade fyra-timmars regeln är en riktlinje som CSN skickat ut till skolorna och som grundar sig på praxis. Tidigare kunde en elev vara frånvarande 20 procent av tiden på en vecka utan att det fick konsekvenser, men detta skärptes första januari 2012.

– Det som gäller nu är fyra timmar under en månad och frånvaron ska vara upprepad, alltså skett vid minst två tillfällen. Det är skolan som bedömer om eleven haft ogiltig frånvaro, sedan fattar vi beslut utifrån det. Men innan beslutet fattas så har eleven eller dess förälder möjlighet att komma in med synpunkter, säger Klas Elfving.

Ogiltig frånvaro kan handla om sen ankomst, att eleven går tidigare från en lektion eller inte dyker upp alls. Olika tillfällen slås ihop och kan bli fyra timmar.

– Skolorna rapporterar också in i högre utsträckning i dag, säger Klas Elfving.

I Piteå blev 85 elever av med sitt studiebidrag läsåret 2018/2019. I Älvsbyn 37 elever, Arjeplog fem och Arvidsjaur 16 och Luleå 171 elever. 

De studentresor som arrangeras räknas i dag också som ogiltig frånvaro av Strömbackaskolan. För att få stopp på dem har skolans ledning valt att senarelägga betygssättningen.

– Regelverket har blivit tuffare och vi har blivit tuffare, säger Britta Dahlén, gymnasierektor.

Hon uppger att Strömbackaskolan skapat egna rutiner kring frånvarohanteringen, det är viktigt att rutinerna är tydliga.

Elevers frånvaro följs upp månadsvis av berörda rektorer som i sin tur har kontakt med mentorerna och eleverna. 

Man för också en dialog kring när man ska agera.

– Vi behöver heller inte ge eleven en varning först, utan kan vända oss direkt till CSN, säger Dahlén.

Hon menar att en elev kan fylla i sin frånvaro i Skola24, men att detta i sin tur ändå inte godtas av rektorn som en "giltig frånvaroorsak",  frånvaron blir då ändå ogiltig.

Enligt Elfving har en ökning av elever som förlorat sitt studiebidrag skett senaste tio läsåren. Fler pojkar än flickor skolkar.

"Vi har blivit tuffare" säger Britta Dahlen, gymnasiechef vid Strömbackaskolan i Piteå om att anmäla ogiltig frånvaro.
"Vi har blivit tuffare" säger Britta Dahlen, gymnasiechef vid Strömbackaskolan i Piteå om att anmäla ogiltig frånvaro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!