PRO har koll på vad maten kostar

Varje år redovisar PRO en landsomfattande prisundersökning av olika matvaror. Prissättningen i Piteås nyaste matbutik jämförs nu med hela landet.

Inger Berglund och Evy Söderberg, PRO-föreningen i Jävre, har stenkoll på priset. De har under flera år kontrollerat matbutikerna i Piteå.

Inger Berglund och Evy Söderberg, PRO-föreningen i Jävre, har stenkoll på priset. De har under flera år kontrollerat matbutikerna i Piteå.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-11-07 11:00

Undersökningen gäller både lokalt, regionalt och på riksnivå och syftar till att uppmärksamma och öka prismedvetenheten hos medlemmar men även allmänheten. Inger Berglund och Evy Söderberg, Jävre, är ute på prisspaning för PRO-Norrbottens räkning.

– I år valde vi Coop butiken på Berget eftersom den är ny och jämförbar i storlek med butiken i Munksund. Ifjol prisundersökte vi Ica Bergsviken, säger Inger Berglund.

Totalt handlar det om 50 speciellt utvalda produkter, ordinarie prissättning, som inventeras under samma dag. Sammanställningen som gör senare omfattar butiker över hela landet. 

– Det brukar finnas ett stort intresse när resultatet presenteras, vilket blir i februari 2020, säger hon.

Mjöl, potatis, ägg och bananer är några av de basprodukter som finns med på PRO:s lista. Nästan hälften av alla varor är ekologiska.

– I år ser vi en rejäl ökning av ekologiskt. Vissa produkter fanns inte. Därför tog vi till exempel Norrmejeriers mjölk istället för Arlas, säger Berglund.

Man ser även över pensionärsvänligheten. Ifall man kan använda och ta ut kontanter i butik, sittplatser i närheten av kassan och om personalen är utbildad att bemöta kunder med svårigheter.

– De har trevlig personal. Det enda jag saknar här är en kundtoalett, säger Evy Söderberg.   

Inger Berglund har tidigare jobbat som chef på Konsum.

– Nu handlar jag på ICA för jag vill gärna gynna den butik som är närmast mig, säger hon.

Totalt är det 50 olika varor som ska kontrolleras.
Totalt är det 50 olika varor som ska kontrolleras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!