Fortsatt sprututbyte i Piteå

Sista december löper projekttiden för sprututbyte vid Piteå sjukhus ut. Men verksamheten kommer att fortsätta – åtminstone till sista juni.

Lågtröskelmottagningen vid Piteå sjukhus blir kvar, åtminstone till sista juni. (Arkivbild)

Lågtröskelmottagningen vid Piteå sjukhus blir kvar, åtminstone till sista juni. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2019-11-05 10:01

Under våren 2018 öppnade en lågtröskelmottagning med sprututbyte vid Piteå sjukhus. Den startade som ett projekt och hamnade i Piteå eftersom det där fanns personal som var engagerad i frågan. Piteå har också förhållandevis många intravenösa missbrukare, mellan 50 och 75 av länets cirka 300.  

Projektet skulle pågå till sista december 2019. I början av juni i år sade Kenneth Backgård (SJVP), ordförande i regionstyrelsen, att han var försiktigt positiv till verksamheten. Han sade också att fortsatt verksamhet kunde bli föremål för ett politiskt beslut.

Några politiska beslut har inte fattats i frågan men nu står det i alla fall klart att verksamheten kommer att fortsätta i sin nuvarande form – åtminstone till sista juni 2020. Detta till följd av ett tillfälligt beslut som gör att personalen blir kvar i ytterligare sex månader. Under den tiden är det meningen att man ska hitta en form för att driva verksamheten vidare.

Karin Lindmark, verksamhetschef för infektionssjukvården inom Region Norrbotten, är nöjd med hur verksamheten utvecklats i Piteå, där man under en längre tid byggt upp en patientgrupp. Hon ser ett behov av verksamheten och tror på en fortsättning, både i Piteå och Sunderbyn.

När ska beslut fattas om eventuell fortsättning?

– Att det inte fattats några formella beslut ännu beror nog mest på den allmänna omställningen inom Regionen, med ny regiondirektör och en omorganisation av närsjukvården, vilket tagit fokus från frågan, säger Karin Lindmark, som dock tror på ett formellt beslut inom kort.

Hon ser inte att det skulle behövas ett politiskt beslut för att fortsätta driva verksamheten.

– Det finns rekommendationer från både Socialstyrelsen och WHO om sådana här verksamheter. Som jag ser det vore det konstigt om Region Norrbotten skulle stänga när andra landsting öppnar, säger hon.

Cia Larsson har lett projektet och jobbar både på mottagningen i Piteå och på den relativt nyöppnade mottagningen i Sunderbyn. I dagsläget finns sammanlagt 42 inskrivna missbrukare. (26 i Piteå och 16 i Sunderbyn)

– De som kommer till mottagningen är oerhört glada över att den finns och den betyder mycket för många. Från början fanns en oro från de andra som huserar i samma byggnad som trodde att det kunde ställa till med problem att ha en lågtröskelmottagning i samma hus. Den oron är borta, säger hon.

Cia Larsson, projektledare, jobbar för att mottagningen i Piteå ska bli kvar. (Arkivbild)
Cia Larsson, projektledare, jobbar för att mottagningen i Piteå ska bli kvar. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!