”Chefen” och ”queen” (drottning) är redan upptagna. Och ”kungen” kan du glömma. Det skulle inte få godkänt, enligt Transportstyrelsen. Men exempelvis ”gullet” eller ”rosen” är ännu inte upptagna.

– Det har aldrig varit så populärt som nu. Antalet ansökningar ökar för varje år, säger Eva Isaksen, handläggare på Transportstyrelsen.

Emma Andersson i Töcksfors i Värmland var less på att folk inte trodde att den gamla amerikanaren hon körde var hennes.

– Vi brukar vara på bilträffar tillsammans och jag fick ofta frågan om min bil var pappas. Förra sommaren började jag fundera på en personlig skylt, säger Emma Andersson som kör en Buick Sedanette från 1950.

Att det blev just ”queen” säger hon började som en skämtgrej bland kompisarna.

– De brukar skämta om att jag är lite bossig, säger Emma Andersson.

I Sverige har det varit möjligt att ansöka om en personlig skylt sedan slutet på 1980-talet.

Under 2016 behandlade Transportstyrelsen över 3 000 ansökningar om nya sådana skyltar och om förlängda licenser för redan befintliga sådana från både privatpersoner och företag.

Men rätten att ansöka om en personlig skylt innebär inte att det kan stå vad som helst på registreringsplåten.

– Det som gäller när man ansöker om en skylt är att man ska hålla den så neutral som möjligt. Det får inte anspela på sex, svordomar, droger, religion eller kriminalitet, säger Eva Isaksen.

– Det är klart att man ska kunna ha en rolig skylt, men inte när humorn anspelar på något som väcker anstöt. Då kan vi inte godkänna det, fortsätter hon.

Under de senaste månaderna finns ”fuckyou”, och varianten ”fuk yu”, ”terror”, ”socfall” och ”rånbil” bland dem som fått avslag.

– Vi kan se hur skyltarna följer tiden. Nu börjar det komma mer ansökningar om vapenord, som kulstorlekar. Ord från Trump har vi sett dyka upp, säger Eva Isaksen. (TT)