Piteåföretag vässar motorer

BODEN Vässade motorer som presterar mer och som sparar bränsle har blivit Öjebyföretagaren Rickard Anderssons affärsidé, han är en av 200 utställare vid maskinmässan Load up north i Boden som pågått sedan torsdag.

Mässan som avslutas lördag körs för tredje året i följd och har samlat landets samtliga stora maskinleverantörer. Fredag fick de utstå ett omfattande skyfall som fyllde montrar och tält med oräkneligt antal liter vatten. Mässgeneralen Bosse Sandström från Piteå såg dock lugn ut.

200 utställare,varav 10-15 stycken från Norge och Finland, visar allt från tunga grävmaskiner till tjänster där Rickard Andersson som driver Piteå motoroptimering visar vad han kan göra för att vässa motorer med resultat bättre effekt och mindre bränsleåtgång.

Han är sjuksköterska som arbetat som ambulanssjukvårdare i Piteå. Han har inte chippat ambulanserna, men väl andra fordon, som väghyvlar, lastbilar och traktorer.

Hobby som spårade ur

– Vi använder ett datorprogram för in och urkoppling där vi chippar upp motorn, säger Rickard Andersson, som uppger att en "chippning" kan ge fem-tio procents bränslebesparing.

Kunderna är bland annat åkerier och de handlar ofta om uppdrag på nya lastbilar som enbart är "grovinställda" efter leverans.

- Det här blev en hobby som spårade ur, ler Rickar Andersson, som startade företaget för tre år sedan och som omsätter 1,2 miljoner kronor per år.

Vid mässan finns Ulf Sandström från Piteå som marknadsför program för ledarskapsutveckling i företag. Aptum i Umeå visar en ny räddningskammare för gruvindustrin där folk som drabbas av brand i en gruva kan gå in i en brandskyddad kammare försedd med syrgasutrustning.

– Den tillverkas av Jama i Skellefteå. Hittills har vi sålt nio stycken till Boliden, nu hoppas vi också på LKAB, säger Gustav Nord, en av Aptums två delägare.

Företaget som också sysslar med utbildning, släcksystem, fallskydd, och byggnadstekniska lösningar beräknas omsätta 65 miljoner kronor i år med 50 anställda.

 
 
  • Mest lästa artiklarna