– Det här är den största affär vi någonsin gjort, säger en glad och nöjd Hilding Holmqvist på telefon från Umeå, precis på väg från ett möte med Umeå kommun.

– Jo, du vet, vi ska göra om detaljplanen för det här området och bygga på fastigheterna med fyra våningar till. Antingen blir det fyra våningar med lägenheter eller så två med lägenheter och två med kontor, men det lutar åt bara lägenheter, berättar han.

88 nya lägenheter

Detta eftersom det råder stor bostadsbrist i Umeå och att kunna erbjuda ett stort antal lägenheter med det unika läget är både lockande och lukrativt.

– Du vet, det finns bara 14 lägenheter i kvarteret i dag, resten är kontor och butiker, säger Holmqvist som i så fall räknar med att om något år kunna erbjuda 22 lägenheter per våningsplan, alltså totalt 88 lägenheter, på de 6 000 kvadratmeter som utbyggnaden innebär.

Kvarteret omfattar fyra gator i centrala Umeå; Storgatan-Vasagatan-Kungsgatan och Ö.Rådhusgatan.

Hilding Holmqvist vill inte berätta den exakta köpteskillingen, men säger att det handlar om flera hundra miljoner kronor.

Köper hela bolaget

– Det är kanske litet fegt, men jag har lovat säljaren att inte offentliggöra den exakta summan. Jag har köpt hela bolaget Umehus AB av honom.

Kvarteret är i absoluta A-läge, mer centralt och eftertraktat går inte att få, och inrymmer bland andra det så kallade Åhléns-huset. Det är 17 000 kvardratmeter affärsyta, som förutom Åhléns även inrymmer SE Banken, advokatbyråer, anrika Burmans musik och en lika anrik bokhandel, Ur & Penn med flera butiker/kontor.

– Det är gamla hyresgäster som funnits här i många, många år och de blir förstås kvar, konstaterar Holmqvist, det är ju ett jättebra läge närmast rådhuset i Umeå, mitt i centrum.