– En gång till, kom igen – vi kör kull en gång till, säger Charles, 6 år, och studsar skrattande upp på fötter.
Energin tycks aldrig ta slut för honom och systern Tilde, 4 år. Tillsammans med mamma Terese Alvén, som är personlig tränare och skriver böcker om familjehälsa, och pappa Glenn Boström, har de tillbringat en stund på eftermiddagen med lekfullt hålligång i en härligt sommargrön park.
– På sommaren har man tillgång till stora utomhusytor att röra sig på. Det är perfekt, säger Terese och tillägger att det är bevisat att man rör på sig mer om man har tillgång till stora ytor.
Efter en stund behöver hela familjen pusta ut, det är inte bara barnen som blir härligt trötta av rörelsen.
Lekträning kan passa bra på semestern, när familjen tillbringar mycket tid ihop och det blir lite svårare att hinna iväg till gymmet eller på en löprunda. Det går förstås också utmärkt att lekträna ihop med en kompis som också har barn.
– Barnen blir lätt stillasittande framför skärmar idag. I stället tycker jag att man ska presentera aktiva aktiviteter som alternativ, säger Terese och fortsätter:
– Det är svårt både för vuxna och barn att komma upp ur soffan när man väl har hamnat där, men bestämmer man sig i förväg och skapar rutiner kring rörelseträningen blir alla vana vid att det är så.
Men man behöver inte vara stenhård på hur lång tid lekträningen ska pågå. Här finns inga rätt eller fel. Klarar man en halvtimme är det bra, annars en kvart. Fem minuter om dagen är bättre än ingenting, menar Terese.
En nyckel till att få stunden att bli rolig är att som förälder vara lite kreativ och flexibel, det går inte att upprepa samma saker om och om igen, utan man får gärna byta aktivitet ofta. Man måste också utgå från barnens förutsättningar. Med barn i lite olika åldrar är det bra att tänka på att aktiviteterna ska uppskattas av alla.
– Ett tips är att undvika att hela tiden tävla eller mäta vem som är bäst. I stället kan man försöka få barnen att tävla mot sig själva. Balanslekar är ett bra exempel på det, säger Terese, innan hon drar igång kull med svans – något som verkar gå hem hos hela familjen. Man fäster en tygbit i bakstycket på byxorna eller shortsen och försöker ta varandras ”svansar”. Det blir mycket skratt och stoj i parken.
För de föräldrar som tycker att det blir lite för mycket stillasittande på semestern och saknar gymmet, kan man till exempel springa eller göra knäböj med barn på ryggen. Den lilla pausen i springet verkar Charles och Tilde uppskatta mycket och de gör high five med varandra från mammas och pappas ryggar. Man kan också gå skottkärra med barnet.
– Sen ska man komma ihåg att dela upp sig ibland också, så att man får den där egna träningstiden, där man kan pressa sig själv lite hårdare, säger Terese.
Är barnen lite större eller helt enkelt bara visar intresse kan de också få vara med och göra några knäböj när föräldrarna tränar. Det är inte farligt för kroppen på något sätt, säger Terese, men påpekar att man kanske ska undvika ordet träning när man pratar med barn. Man kan också skoja till det lite genom att barnet till exempel ska peta sig på näsan vid varje knäböj.
– Det ska absolut inte vara så att barnet känner press, till exempel att rörelsen ska göras i en viss vinkel.
– Det handlar om att ta fram rörelseglädjen hos barnen. Man ska ha ett naturligt förhållande till att röra på sig. Det ska vara som att borsta tänderna. (TT)