De senaste tre dagarna har uppemot 100 millimeter regn fallit lokalt på olika platser i Norrbottens län. Tillsammans med sen snösmältning orsakar det problem.

SMHI går nu ut med en klass 2-varning för Torneälven, och klass 1-varning för flera andra vattendrag, bland annat Piteälven, där flödena kan bli mycket höga.

– Vi varnar för att det kan bli översvämningar i vissa områden längs vattendragen och för att de som är ute och fjällvandrar ska vara uppmärksamma. Det är ganska mycket vatten, säger Richard Wilde, jourhavande hydrolog på SMHI.

Men även utan smältvattnet hade regnet orsakat problem, enligt Wilde.

Vattnet som faller rinner med viss eftersläpning ner från de mindre vattendragen ut i de större. Samtidigt väntas mer regn de kommande dagarna.

– Regnområdet ligger kvar på måndag och fylls på mer på tisdag i samma område. Det är ett par dagar med regn till, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Flödena ställer till det för räddningstjänsten som måste ha en pump igång på reningsverket i Vittangi som ligger precis bredvid Torneälven.

– En man är konstant där. Annars kommer det att börja trycka upp från golvbrunnar, säger Hans Stenmark, insatschef på räddningstjänsten i Kiruna.

Han säger att fukten i markerna spär på problemet och gör att vattnet rinner av ännu långsammare.

2004 översvämmades ett hus som ligger på en holme utanför Jukkasjärvi. Huset är ett riktmärke för när det börjar bli kris.

– Det börjar närma sig samma nivåer som då och nå upp till huset igen, säger Hans Stenmark.

Varningarna väntas ligga kvar till mitten på kommande vecka, kanske längre, enligt SMHI. (TT)